Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 30 juli 2010

Ensamkommande barn gick bärsärk på ungdomshem

RÅBY Ett enligt egen uppgift 14-årigt ”ensamkommande flyktingbarn” barrikaderade sig på Råby ungdomshem efter att ha slagit sönder säkerhetsglas, en dörr och en toalett. ”Barnet” var beväpnat med ett rör från ett handfat, och under ett senare skede även vassa glasskärvor. Personalen på hemmet bedömde situationen så allvarlig att man tvingades ringa efter polishjälp.

Men inte heller de tillkallade poliserna vågade gå in och gripa ”barnet”. Man ringde då istället piketstyrkan. Tre polisbussar och en förhandlare anlände till ungdomshemmet.

Det var en mycket allvarlig situation eftersom han hade kunnat skada sig själv och andra. Polisen och personalen agerade mycket professionellt och fick till slut ut honom utan att någon skadades, säger Katarina Lindeberg, chef för Råby ungdomshem.

Den 14-åriga killen kom till Råby ungdomshem för knappt två veckor sedan. Händelsen inträffade redan dagen efter ankomsten, den 15 juli. ”Pojken” har tidigare omplacerats två gånger och kom till Sverige som ”ensamkommande flyktingbarn”.

Lindeberg uppger att man ser allt fler ensamkommande unga män, felaktigt kallade ”flyktingbarn”, intagna på Råby och andra liknande institutioner. Hon tycker man borde fundera på om inte ”vården” borde bedrivas på annat sätt.

Man behöver fundera på om vården ska ordnas på annat sätt. Det handlar inte bara om språket utan också om den ovisshet de här pojkarna lever i, säger hon.

Sydsvenskan



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: