Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 30 juli 2010

Asylsökande vill inte ha Cherin Awad som biträde

Den asylsökande kristne egyptiern Said Foukaih Boulos Abdel Shaheed begär inför Migrationsverket att få byta sitt offentliga biträde. Han vill byta ut den slöjbeklädda Cherin Awad mot någon annan. Cherin Awad var en av huvudpersonerna i SvT:s ”Halal-tv” där hon vägrade skaka hand med män. Hon har även förespråkat islamistiska Sharialagar där stening av otrogna kvinnor ingår.

Både Migrationsverket och Migrationsdomstolen avslog mannens begäran. Han överklagade till Migrationsöverdomstolen som gav honom prövningstillstånd och sedemera beviljade byte av offentligt biträde.

Anledningen till att han vill byta offentligt biträde är att hans ärende har samband med muslimerna i gruppen Ikhwan Almuslmin, som har hotat honom till livet. Omständigheterna har förändrats under de senaste dagarna, då de har satt eld på hans familjs bostad. Det offentliga biträdet Cherin Awad är troende muslim och bär slöja.

Han kan inte tala med henne om skillnaderna mellan honom och muslimerna, eftersom det mer eller mindre kommer att beröra henne själv. Dessutom trivs han inte med henne av den orsaken att han inte har förtroende för henne,

Migrationsverket bestrider bifall till överklagandet och anför huvudsakligen följande.

Det har inte har framkommit att det föreligger så starka motsättningar i det individuella förhållandet mellan Said Foukaih Boulos Abdel Shaheed och det offentliga biträdet som medför att det föreligger särskilda skäl för byte. De omständigheterna att det offentliga biträdet är muslim medan Said Foukaih Boulos Abdel Shaheed är kristen och har åberopat en hotbild i asylärendet som har ett samband med muslimer utgör inte tillräckliga skäl för ett byte av offentligt biträde.

Migrationsöverdomstolens avgörande:

  1. Migrationsöverdomstolen meddelar prövningstillstånd.
  2. Med upphävande av underinstansernas avgöranden entledigar Migrationsöverdomstolen jur.kand. Cherin Awad från uppdraget som offentligt biträde för Said Foukaih Boulos Abdel Shaheed i ärende om uppehållstillstånd enligt utlänningslagen.
  3. Migrationsöverdomstolen uppdrar åt Migrationsverket att förordna nytt offentligt biträde for Said Foukaih Boulos Abdel Shaheed.

Källa: Migrationsöverdomstolen -UM 1259-10



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: