Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 24 april 2010

Bonnier raderar Anders Jacobssons blogg

CENSUR. Den populära barnboksförfattaren Anders Jacobsson skrev för ett par dagar sedan ironiskt på sin blogg om ”ensamkommande flyktingbarn”, samt publicerade bilder på några av dem. Det politiskt inkorrekta tilltaget faller inte Bonnier i smaken som helt sonika raderar hela Jacobsson blogg. Expressen går om möjligt ett steg längre och jämför blogginlägget med Andra Världskriget.

Anders Jacobsson är den ena hälften i barnboksförfattarduon Anders och Sören, som bland annat skapat kända karaktärer som Bert och Sune. Anders hade fram tills idag en blogg i samarbete med Bonnier-ägda alltombarn.com, men den som nu går in på sidan möts av texten: ”This user has elected to delete their account and the content is no longer available.”.

Men Anders har inte raderat sin blogg. Det är det Bonnier som har gjort genom Susanne Nemeth, produktchef på alltombarn.com. Anledningen är att Anders gjorde det oförlåtliga misstaget att skriva ett ironiskt inlägg om det man inte får skämta eller ha några åsikter om – den allt mer absurda flyktingpolitiken där barn kallas för vuxna.

Så här skrev Anders på sin blogg:

Då jag som ömmande fembarnspappa läser om de stackars ensamkommande flyktingbarnen grips jag av vemod, kärlek och omhuldande tankar. De små stackarna har som ett mirakel lyckats hitta hit till oss i Sverige. Små nuttisarna. Jag tycker verkligen vi måste hjälpa alla dessa små. Ty, de är icke endast ensamma små barn utan föräldrar. Nästan samtliga av dem lider också av en FRUKTANSVÄRD sjukdom – Hutchinson-Gilfords syndrom – som gör att man åldras i förtid. Fruktansvärt!!!

Dessa gossebarn som lik maskrosfrön far som vilsna utlämnade lamm som tultar omkring med knubbiga knän och uppsträckta armar. Kom i farbror Anders famn – allihop- alla barn från alla länder – så ska jag skydda er och leka Lilltåa, Tåtilla, Tillerosa, Kroknosa och Stortompen upp i vädret med er.

I sitt blogginlägg publicerade Anders även bilder på asylsökande som han hämtat från olika tidningar.

Anders åsikter fick Bonnier att ta fram den stora censursaxen innan alltför många svenskar hann läsa den avslöjande systemkritiken:

– Det han skrev stödjer vi inte på något sätt. Därför har jag tagit beslutet att stänga ned den, säger Susanne Németh, produktchef för Alltombarn.se till Dagens Media.

Expressens krönikör Gunilla Brodrej vill inte vara sämre och kallar Anders för ”främlingsfientlig”. Brodrej blir av någon anledning väldigt känslomässigt upprörd av Anders text och bilder. Så upprörd att hon till och med vill börja gråta:

Det är så man vill gråta. Man vill gråta i armarna på Astrid Lindgren som under andra världskriget tog ställning mot nazismen och i boken Kati i Amerika beskrev rasmotsättningarna i USA.
1996 engagerade hon sig i den utvisade kurdiska familjen Sincari. I en text på Expressens ungkultursida 9/11-09 skriver hennes vän Margareta Strömstedt: "Barn och djur som for illa tände henne alltid och fick henne att ligga vaken på natten, grubblande på olika lösningar."

RA.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: