Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 21 januari 2010

Militant islamist från Uzbekistan får PUT

Migrationsdomstolen undanröjer ett beslut från Migrationsverkets och beviljar en Ulugbek Nazirov, en militant islamist från Uzbekistan uppehållstillstånd såsom skyddsbehövande i övrigt. Detta trots att han bevisats ljuga och att ha hittat på sina asylskäl.

Mannen är enligt han själv misstänkt for att ha bedrivit statsfientlig verksamhet genom att ha deltagit i en organisation som sympatiserar med religiösa och fundamentalistiska principer. En lokal åklagaren har beslutat att efterlysa honom.

Den asylsökande har i stöd för sin talan inför migrationsdomstolen anfört bl.a. följande:

Migrationsverket har avfärdat hans uppgifter om vad som föregått hans flykt till Sverige. Han har berättat allt sanningsenligt och försökt styrka sina uppgifter. Migrationsverket påpekar att det finns andra versioner på Internet, men han har beskrivit det inträffade såsom han uppfattat det. Hans problem i Uzbekistan sammanhängde med att den i utredningen angivne mäktige personen var ute efter att förgöra honom och var på god väg att lyckas eftersom han kunde beordra myndigheterna att ingripa mot honom. Han hänvisar till handling som hans hustru översant och i vilka det framgår att milisen och åklagarämbetet utreder hans fall. Hans hustru erhöll handlingen via en advokat.

Migrationsverket bestrider bifall till överklagandet och anför i huvudsak följande:

- De ingivna handlingarna ar kopior av enkel beskaffenhet och är således lätta att förfalska. De har därför ett mycket ringa bevisvärde. Migrationsverket noterar att det av handlingarna framkommer att mannen tidigare ar ostraffad, något som strider mot de uppgifter han tidigare uppgett och den tidigare åberopade skriftliga bevisningen i den delen

Frågan är då om Ulugbek Nazirov kan beviljas uppehållstillstånd som skyddsbehovande i övrigt. De i domstolen åberopade handlingarna innehåller uppgifter om brottsmisstankar och efterlysning. I en av handlingama anges att Ulugbek Nazirov är misstänkt for samröre med den i Uzbekistan förbjudna islamistiska rörelsen Hizb-ut-Tahrir. Med hänsyn till detta, vad som tidigare uttalats om bedömningen av dessa handlingars bevisvärde samt efter en sammantagen bedömning av vad som i övrigt framkommit i målet anser migrationsdomstolen att Ulugbek Nazirov har gjort sannolikt att han känner en välgrundad fruktan for att, av hemlandets myndigheter, straffas med döden eller for att utsättas for kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Han ar därmed att anse som skyddsbehovande i övrigt enligt 4 kap. 2 § punkten 1 UtlL.

Vid denna utgång ska överklagandet bifallas och Ulugbek Nazirov beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

Rättens sammansättning:
I avgörandet har, förutom ordförande rådmannen Charlotte Hedberg (skiljaktig mening), deltagit nämndemännen Lennart Arvidson, Lars-Uno Sandblom och Kerstin Sjöwall.

Skiljaktig mening:
Rådmannen Charlotte Hedberg är skiljaktig och menar att mot bakgrund av att Ulugbek Nazirov har ändrat sin berättelse finner hon att det finns skal att ifragasätta trovärdigheten i hans berättelse.

Kontakt med artikelförfattaren
redaktion.vast@frianyheter.nu



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

1 kommentar:

Anonym sa...

Sedan killen fick stanna i Sverige blev han redan flera gånger dömd/anklagad för bl.a. stöld, grov våldtäkt, häleri, människorov m.m.