Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 21 januari 2010

Robinsonvinnaren och sossen Jan-Emanuel profiterar på ensamkommande


Såpavinnaren


Ensamkommande?

Jan Emanuel Johansson deltog år 2001 i dokusåpan Expedition: Robinson och slutade som säsongens vinnare. Enligt Johansson skulle han använda vinstsumman på en halv miljon kronor i sin företagsverksamhet.

Arbetarklassens socialdemokrat

Johansson var suppleant i riksdagens socialutskott åren 2002–2006 och i lagutskottet 2003–2006. Han har även under kortare perioder varit suppleant i justitieutskottet, konstitutionsutskottet och utrikesutskottet (i det senare fallet bl.a. som ersättare för Tommy Waidelich febuari-april 2008), i samtliga fall endast några månader. Sedan juni 2009 är Johansson suppleant i utbildningsutskottet.

I oktober 2009 framkom att Jan Emanuel Johansson planerar att lämna riksdagen efter den nuvarande mandatperioden. Han sa att han kommer att stå som kandidat på Socialdemokraternas lista i riksdagsvalet 2010, men inte på valbar plats.

Johansson är även medlem i en intern arbetsgrupp inom socialdemokraterna vars syfte bland annat sägs vara, att "stödja medlemmar att lokalt ta debatten med SD".

Den girige kapitalisten

Vid sidan av politiken driver Johansson ett antal företag, sju stycken närmare bestämt.

Ett av dessa företag, Av Egen Kraft/ELU AB, sysslar med vård- och behandlings-verksamhet vid Jan Emanuelsgården i Estuna norr om Norrtälje, ett så kallat HVB-hem (hem för vård och boende). Johansson är verkställande direktör, och numera även ensam ägare av företaget.

Företaget presenterar sig på sin hemsida som "en non-profit organisation /företag med socialt ansvar och tydlig ideologisk bas utifrån arbetarrörelsens klassiska värderingar"

Åren 2000–2004 hade företaget vinstnivåer på 25–50 procent av omsättningen, vilket är "extremt ovanligt" för företag i behandlingssektorn. Företaget hade en samlad vinst på 4,5 miljoner kronor. Enligt Expressens granskning från år 2009 hade företaget en omsättning på omkring 22,6 miljoner kronor och en vinst på drygt 5,1 miljoner kronor för räkenskapsåret 2006/2007 (en vinstmarginal på 22 procent).

Då länsstyrelsen år 2004 genomförde en inspektion av verksamheten riktades hård kritik mot låg bemanning och låg kompetens hos personalen. Länsstyrelsen noterade även en hög personalomsättning på Jan Emanuelsgården. Något som senare rättades till.

Ett annat av Johanssons företag är Svensk samhällsutveckling AB, varigenom han tillhandahåller boende för extra krävande ungdomar. Detta bolag, vilket han är ensam ägare av, hade enligt Expressens granskning från år 2009 en omsättning på drygt 13,2 miljoner kronor och drygt 5,2 miljoner kronor i vinst (en vinstmarginal på 39 procent), varav Johansson tog ut 750 000 kronor i aktieutdelning.

Han har även gått emot sina egna socialdemokratiska principer.

Efter valförlusten 2006 sade Johansson i en intervju angående den inkomstgaranti som erbjuds före detta riksdagsledamöter, att "Jag säger inte hurra för en arbetsbefriad inkomst. Det får bli en sista utväg." I en intervju med Dagens Nyheter i oktober 2007 framkom att Johansson likväl kvitterat ut omkring 38 000 kronor i månaden sedan hösten 2006 samtidigt som han sedan tiden före hans tillträde som riksdagsledamot drev två företag och var ledamot i två nystartade aktiebolag.

Wiki
Allabolag

Med det i bakhuvudet:

Ensamkommande till Snårestad, Ystad

Ett antal ensamkommande flyktingbarn kommer till Snårestad på måndag i nästa vecka. Det är företaget Folkhemmet Integration som via Firma av egen kraft tecknat avtal med Malmö stad om att ta emot 20 ensamkommande flyktingbarn. För ändamålet har företaget köpt Vandrarhemmet i Snårestad där de unga männen ska placeras i tillfälligt boende.

- Vi öppnar ett boende i Snårestad och vi planerar för 20 boende-platser i första hand, men vi har möjligheter att ta emot 30. Vi börjar lugnt och försiktigt och det kommer två eller tre på måndag, säger Jan Emanuel Johansson, ägare till bolaget.

Uppdraget för Malmö stad är det första för bolaget i Skåne. Enligt Jan Emanuel Johansson diskuterar man motsvarande omhändertagande med ytterligare ett antal kommuner i Skåne.

– Vi hoppas också knyta kontakter med människor i närheten som kan bidra till att ungdomarnas integration i samhället går så smidigt som möjligt.

Han beklagar samtidigt att man inte hunnit informera byborna om flyktingboendet, något som han förklarar med att man inte velat slå på trumman förrän allting är klart för att ta emot ungdomarna.

Ystad Allehanda

Deja vu Hököpinge..

Hur mycket får arbetarsonen betalt per skäggig ensamkommande?



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: