Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 8 februari 2009

Starka reaktioner i valmanskåren

Ursprungsartikel:
http://robsten.blogspot.com/2009/02/starka-reaktioner-i-valmanskaren.html



Man kan inte låta bli att undra. Det har varit upplopp bland ungdomar i Rosengård med inslag som mordbränder och stenkastning mot poliser. Det politiska Sverige håller i princip tyst. Någon regeringsmedlem uttalar sig och säger att vi måste "ta tag i problemen" och mumlar något om utanförskap. Det mediala Sverige håller samma lågmälda tonfall. Inga tidningar försöker sälja lösnummer på det inträffade. Lite senare, några polismän säger något olämpligt över radion. Stor uppståndelse, politiker tävlar i superlativer och gör fördömanden som de aldrig gjort förut. Polischefer går ned på sina bara knän, förödmjukar sig offentligt och gör avbön. Skulle man gå efter reaktionerna från det officiella Sverige så är olämpliga uttalanden med rasistiska undertoner uttalade i en bil mycket allvarligare än att kasta sten på poliser starta upplopp och mordbränder.

När jag pratar med de människor jag känner så är alla av en annan åsikt, de jag känner tycker det luktar politisk korrekthet lång väg. Dem jag känner tycker de olämpliga uttalandena poliserna gjort att det är en storm i ett vattenglas. Det viskas om att det är en taktik att flytta fokus från verkliga problem till imaginära sådana. När politiker tävlar superlativen i sina fördömanden så är det samma fenomen som när politikerna tävlar om att synas i Pridefestivalen ungefär. Det gäller att vinna tävlingen i politisk korrekthet. Det märkliga, det jag och många andra inte kan förstå, är att detta ger sannolikt noll (0), nya röster i ett kommande val. Har ni politiker verkligen inte fattat det? Sannolikt vill ingen politiker löpa gatlopp i våra medier oavsett att denna absurda tävling inte ger några nya röster. Oavsett dessa orsaker och anledningar till politikers beteende så måste vi få ett slut på dessa närmast perversa beteenden från våra yrkespolitiker. Så här står det i ännu en artikel publicerad i SvD.

Uttalandena har väckt starka reaktioner – inte minst bland kolleger i poliskåren. Experter hoppas nu på en diskussion kring den rasistiska och sexistiska jargong som de menar finns inom polisen.

Säkert har några poliser reagerat mot de omskrivna uttalandena, de ÄR oprofessionella. Däremot ger man nog sken av en opinion inom poliskåren som inte finns. Jag har själv pratat med poliser om det inträffade, de tycker som jag i denna fråga. De ger samtidigt uttryck för att det är omöjligt att tala sanning och säga vad man verkligen tycker utåt, mot massmedia. "Experter" hoppas på en diskussion står det. Vilka experter hoppas på det? Vi i valmanskåren hoppas på en diskussion bland politiker om utvecklingen i vårt samhälle, ett samhälle som blir allt otryggare. Vi i valmanskåren som inte är "experter" undrar om politikerna verkligen inte ser att samhällsutvecklingen verkar gå bakåt, vi får ett allt sämre samhälle med lägre livskvalité. Vidare uttalar sig Jerzy Sarnecki i artikeln.

Han talar om en ond cirkel som bidrar till den dåliga stämningen mellan polisen och ungdomarna i förorter som till exempel Rosengård. Polisen har högre benägenhet att gripa och misstänka personer med invandrarbakgrund, enligt Sarnecki mycket på grund av att de är överrepresenterade i brottsstatistiken.

–Situationen är sådan att polisen har de förväntningarna. Där man letar, hittar man. Då bekräftas den stereotypa bilden som många poliser har. Det är upprinnelsen till en motsättning som så småningom yttrar sig i att båda sidor använder tillmälen och beskrivningar av varandra.

Så märkligt att polisen har en tendens att misstänka ungdomar med invandrarbakgrund när det t.ex. blir upplopp i Rosengård. Nu ryktas det om att även AFA börjar delta i upploppen, då sker sannolikt en liten utjämning i brottsstatistiken mellan vita överklassungdomar och ungdomar med invandrarbakgrund. Vi får hoppas att Jerzy Sarnecki är nöjd över denna utveckling.

Länk SvD


Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: