Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 30 augusti 2010

Skendemokrati i sossestyrda Borlänge

Månaden före valet genomför föreningen Tjärnkraft i Borlänge en sk demokratimånad, detta för att uppmuntra invånarna i den somaliska enklaven Tjärna Ängar till att engagera sig i valet och rösta. Men bara ett parti finns representerat. Samtliga sju talare på programmet var socialdemokrater.

Pernilla Ohlin som är ledarskribet på Dalarnas Tidnings skriver:

Tjärnkraft är ett projekt där ABF, Unga Örnar, Verdandi, Hyresgästföreningen och Borlänge kommun samarbetar. Idén om en demokratimånad är hedervärd och helt klart värd att lägga offentliga medel på. Bland annat blir det föreläsningar om sociala rättigheter, utbildning och sjukvård. Provval ska hållas, för att visa hur ett val går till i praktiken. Och efter en månad fylld med seminarier, gratismat och festligheter uppmanas deltagarna att gå och rösta. Det är rätt uppenbart vilka sedlar som förväntas ligga i röstkuverten.

På den dansk/svenska bloggen Snaphanen skriver idag krönikören Julia Caesar om sin barndomsstad Borlänge.

Borlänge är en kolonialiserad stad. En importerad grupp från ekvatorn dominerar kommunen fullständigt och är på god väg att sänka den. Nu måste Borlänges invånare försörja inte bara sig själva utan också den snabbt växande somaliska kolonin. Höga skatter tynger invånarna, de verklighetens inbyggare som sliter hårt i tunga jobb utan att någonsin få en guldkant i tillvaron. Några lediga bostäder till Borlängeborna finns inte. Alla lägenheter går åt till invandrarna. Deras hyror betalas av skattebetalarna via socialtjänsten, det vill säga av just dem som själva blir utan lägenheter när invandrarna går före i kön.

Fria Nyheter har tidigare i ett flertal artiklar beskrivit situationen i Borlänge.

Källa:SCB

SCB:s statisk visar på att svenskfödda hushåll i Borlänge som uppbär socialbidrag minskar, utrikesfödda hushåll ökar. 2009 var det totala socialbidragsuttaget 92 miljoner kronor. 59,8 miljoner av socialbidraget gick till utrikesfödda i Borlänge under 2009. Mellan 2008 och 09 ökade socialbidragen i dalakommunen med 10,5 procent.Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: