Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 30 april 2010

Billström som heterosexuell

I en vällustigt skriven artikel i DN så konstaterar artikelförfattaren att det väckt en del negativa reaktioner när man varit lite extra kreativ och finurligt då man gett rollen som fornnordisk gud till en svart man, nämligen Idris Elba. Så här står det i artikeln.

Det är brittiske regissören och skådespelaren Kenneth Branagh (bland mycket annat känd som kommissarie Wallander i ett antal brittiska tv-filmer) som valt att ge rollen som guden Heimdall till Idris Elba. Det skulle han inte ha gjort om han velat hålla sig väl med fundamentalistiska anhängare av den serie som förlaget Marvel skapat och som filmen "Thor" bygger på.

Självklart är det ett konstnärligt och kreativt grepp att låta den fornnordiske guden Heimdall spelas av en svart man. Speciellt som Snorre Sturlason just kallade Heimdall för "Den vite asen", det bryter ny mark och provocerar fram gamla fördomar. Elba själv tycker att det är ett utmärkt konstnärligt grepp att låta honom som svart man spela Heimdall, så här säger han enligt DN.

Branagh bryr sig inte – och inte Elba heller. Den rasistiskt färgade invändningen mot att britten fått rollen har 37-årige Elba själv kommenterat på ett avspänt sätt:

Jag tilldelades rollen i ´Thor´ och jag ska spela en nordisk gud. Om man känner till något om nordmännen så är det att att de inte såg ut som jag, så är det med det. Jag ser det som ett tecken i tiden inför framtiden; vi kommer att få se mer av att många aspekter spelar in när roller besätts. Och jag menar att det är bra

Självklart är alla som opponerar sig mot denna lilla korrigering av historien rasister och kanske t.o.m. Sverigedemokrater. Och visst är det ett tecken inför framtiden. Vi kommer kanske snart att få se Oden gestaltad som lesbisk arabisk kvinna som har ett komplicerat och stormigt förhållande till Frigg, som genomgått ett svårt och traumatiskt könsbyte till man.

Själv funderar jag på att sätta upp en pjäs om Alliansregeringen där Reinfeldt får spelas av en bantuneger och Billström får spelas av en helt vanlig svensk heterosexuell vit man (det sista kan verka lite väl magstarkt, men vi talar om att bryta ny mark här, spränga gränser, provocera). Detta vore ett utmärkt sätt att locka fram alla med gamla mossiga fördomar och dolda rasistiska föreställningar. Den som protesterar är rasist.

Länk DN

Ursprungsartikel
Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: