Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 31 januari 2010

Student friad från mordförsök med fälld för sexuellt ofredande

Det var en sen novemberkväll förra året som en ung kvinna i 20 års åldern kvinna blev överfallen bakifrån efter att ha klivit av bussen på Hässleholmen i Borås. Angriparen drog ner henne på marken och knivhögg henne i ryggen, vilket punkterade ena lungan.

Vid en fotokonfrontation pekade kvinnan ut en 24-åring man, men det var inte ett tillräckligt starkt bevis för att binda mannen vid brottet, enligt dom som kommit från Borås tingsrätt.

Tingsrätten motiverar frikännandet i sin dom på att kvinnan bara sett honom ett kort ögonblick i mörker, dels hade hon direkt efter attacken sagt sig vara osäker på om hon skulle känna igen honom. Någon annan teknisk bevisning existerade inte och 24-åringen nekade till anklagelsen.

Den åtalade mannen har två landsmän och rumskamrater som under ed vittnat att mannen var i deras sällskap hela den aktuella kvällen. Tingsrätten valde att fria mannen från mordförsök.

Han fälls dock för att ha blottat sig för tre olika kvinnor eller flickor, varav den yngsta bara var 13 år. I samtliga tre fall hade mannen erkänt att han befunnit sig på den aktuella platsen, men nekade till att ha blottat sig. Tingsrätten ansåg att de tre kvinnornas samstämmiga uppgifter från de olika tillfällena var trovärdigare. I ett fjärde fall friades han dock från sexuellt ofredande eftersom det inte kunde avgöras om det var just inför den aktuella kvinnan som han hade blottat sig.

Mannen försattes omedelbart på fri fot av tingsrätten efter domen, eftersom han ansågs ha avtjänat straffet på grund av den tid han suttit häktad.

Borås tingsrätt: B 3877-09 och dom meddelades den 28 januari 2010.

  • Amir Khan , 1985-01-07  och medborgare i Pakistan fälls för sexuellt ofredande och påföljden sätts till fängelse i 1 månad – fängelsestraffet skall anses helt verkställt pga av den tid han suttit häktad.

Amir Khan skall även betala en lagstadgad avgift till brottsofferfonden, 500 kr.

Offentlig försvarare ersätts med 85 317 kr för sin insats i tingsrätten, ett målsägandebiträde erhåller av staten 26 756 kr för sitt arbete.

Amir Kahn är från Pakistan, där han enligt egen utsago arbetat och studerat på universitet. Han kom till Sverige den 21 augusti 2009 för att ta en mastersexamen på två terminer på högskolan i Borås. Härefter har han för avsikt att återvända till hemlandet efter att vårterminen är slut.

Samtliga påstådda gärningar har begåtts under två dagar inom samma område, där också Amir Khan är boende och arbetar. Det rör sig således om fyra mycket lika gärningar där målsägandena avgivit liknande berättelser och dessutom identifierat Amir Khan.

En av målsägandena har uppgivit att hon genom ett fönster, två till tre meter upp på fasaden, såg en man stående mellan familjens båda bilar som stod uppställda på garagegången samt att mannen hade byxorna nere och onanerade. Hon har tillagt att mannen omöjligen kunnat se henne i fönstret. Målsäganden har identifierat mannen som identisk med Amir Khan.

Målsägandena talar uppenbarligen inte osanning och det finns heller inte något – bortsett från Amir Khans uppgifter – som talar för att de sett fel eller missbedömt situationen. De har samtliga uppgivit att de känt obehag av mannens handlingssätt. Amir Khans uppgifter förefaller också vara efterhandskonstruktioner och kan lämnas utan avseende. Målsägandena har slutligen identifierat Amir Khan som gärningsman.

Om domen skall överklagas är sista datum den 18 februari 2010.

Källa: Borås tingsrätt- B 3877-09

Kontakt med artikelförfattaren
redaktion.vast@frianyheter.nu



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: