Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 30 december 2009

Insändare: DN ang Minareter f v b till Johannes Åman tack..

Dagens Nyheters redaktion

Johannes Åman

Ni har nyligen i DN skrivit om ordet och företeelsen minaret.  Bl a  skriver Ni att ja-kampanjen för det schweiziska förbudet mot minareter hävdade att "tornen uttrycker maktanspråk" och att minareterna avbildades "som hotfulla skogar av missiler."

"Vad minareterna betyder för muslimerna var förbudets förespråkare däremot inte intresserade av. Tornen var bara intressanta som projektionsyta för fördomar och rädsla."

SVP:s affisch har kallats "rasistisk, främlingsfientlig och islamofobisk ." Med anledning av detta vill jag förmedla ett citat från EU-kandidatlandet Turkiets statschef Erdogan: "Moskéerna är våra kaserner, kupolerna våra stålhjälmar, minareterna våra bajonetter, de troende våra soldater."

Är Erdogan rasistisk? Främlingsfientlig? Islamofob?  Eller bara  "fördomsfull och rädd"?

Beträffande "betydelsen av minareter för muslimerna" och underförstått deras självklara rätt till dessa i religionsfrihetens namn undrar jag om Ni möjligen vet hur höga klocktornen på den kristna katedralen i Mecka är?? Jag utgår nämligen från att det i religionsfrihetens namn finns en sådan!

För inte är det väl så illa att religionsfriheten bara gäller i en riktning?

M a o som den franske filosofen, författaren och vetenskapsmannen Blaise Pascal konstaterade i ett eller annat religiöst sammanhang: "Ni kräver, i våra principers namn, de rättigheter som ni, i era principers namn, förvägrar oss. "

Avslutningsvis föreslår jag att Ni begrundar Salman Rushdies kloka ord: " "Om 25 år kommer vi att undra varför vi i toleransens och acceptansens namn bakband våra händer, slet upp våra strupar och gav upp det västerländska samhället. "

Med vänlig hälsning

Inger-Siv Mattson, f d internationell sekreterare vid ett statligt forskningsråd



Ursprungsartikel
Källa: Dragan Klaric (medlem)

Inga kommentarer: