Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 30 juni 2009

Regeringen tillsätter utredning om cirkulär migration

Tobias Billström (M) och Mikaela Valtersson (Mp) tillkännagav nyligen på DN debatt att regeringen tänker tillsätta en parlamentarisk kommitté om cirkulär migration med Miljöpartiets Mikaela Valtersson som ledare för arbetet.

Regeringen och Miljöpartiet vill ytterligare främja de positiva effekter som ökad rörlighet över gränserna kan medföra. Men för att kunna dra nytta av den här utvecklingspotentialen krävs mer kunskap om vilka faktorer som påverkar mobiliteten.

På Almedalsbloggen säger Billström att vi ser en utveckling där arbetskraftsinvandrare och även asylsökande är mer rörliga och kanske bara stannar i ett land en begränsad period.
– Men vi vet inte hur vanligt det här är, och det ska utredningen ge förhoppningsvis ge svar på, säger Billström i en kommentar till SvD.se.
Men utredningen har ytterligare ett uppdrag: enligt regeringen finns det en risk att dagens trygghetssystem låser in människor i Sverige. Invandrare vill inte riskera att förlora ersättningar de tjänat in i Sverige när de flyttar härifrån, och stannar därför kvar i Sverige längre än de vill.
– Vi vill ha mer cirkulär migration, säger Tobias Billström.


Kristianstadsbladet kommenterar på ledarsidan.

I sak är det riktigt bra. Moderaterna har i Billström en mer liberal syn på migration än tidigare. Redan förra året gick lagen om arbetskraftsinvandring igenom. Redan då var MP med och stödde alliansregeringen.

Att få med sig de gröna i en ny uppgörelse om migrationsfrågor vore guld värt. I första hand för att regeringen då har säkrat arbetskraftstillgången i Sverige för lång tid framöver och att de sett till att särintresset LO inte får inflytande över politiken. Och i andra hand är det förstås en bonus att de rödgröna har fått sin första riktiga otrohetsaffär.Ursprungsartikel:
http://integrationsbloggen.blogspot.com/2009/06/regeringen-tillsatter-utredning-om.html

Källa: Integrationsbloggen (importerad blogg)

Inga kommentarer: