Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 11 februari 2009

Vilka är mordbrännarna i Australien?

Ursprungsartikel:
http://everykindapeople.blogspot.com/2009/02/vilka-ar-mordbrannarna-i-australien.html




"AUSTRALIEN har pekats ut som ett mål för "skogsjihad" av en grupp muslimska extremister som uppmanar muslimer att avsiktligt anlägga skogsbränder som ett vapen för terror," skrev tidningen The Age i september.

En webbsida uppmanar muslimer i Australien, USA, Europa och Ryssland att "starta skogsbränder". Webbsidan som är publicerad av en grupp kallad Al-Ikhlas islamiska nätverk, hävdar på arabiska att skogsbränder är en effektiv form av terrorism som motiveras i islamisk lag enligt läran om "öga för öga".

"Tänk om, efter alla förluster som orsakats av en sådan händelse, en jihadist-organisation tog på sig ansvaret för skogsbränderna", står det på hemsidan. "Man kan knappast föreställa sig nivån av rädsla som tar tag i människor i USA, i Europa, i Ryssland och i Australien."

Gruppen hävdar att idén om skogsbränder kommer från den fängslade al-Qaida-ledaren Abu Musab al-Suri. Al-Suri hade uppmanat terrorister att använda svavelsyra och bensin för att starta skogsbränder.

Adam Dolnik, forskningschef vid University of Wollongong Centrum för transnationellt brottsförebyggande, sa att skogsbränder (till skillnad från självmordsbombande) i allmänhet inte anses vara en ärorik typ av angrepp från jihadister.

Dr Dolnik sa att han hade iakttagit en ökning av jihadi-webbplatser som kräver en förenkling av terroristattackerna, eftersom de mer komplexa insatserna hade misslyckas. Men skogsbränder betraktas fortfarande som mindre effektiva än andra operationer eftersom regeringarna lätt kunde förneka terrorismen som orsak."

Med andra ord, om inga islamister lyckas ta åt sig äran så har de misslyckats med sitt uppsåt att skrämmas. Om de är gärningsmännen. Det enda som står klart är att många av bränderna är anlagda och att de är långt fler än vanligt.

Tips Ulla Lauridsen

svd svd sds sds sds svd b kb


Källa: Every Kinda People (gästinlägg)

Inga kommentarer: