Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 14 februari 2009

Svensk polis bör skapa en särskild databas över kriminella gäng - med Los Angeles-polisen som förebild

Ursprungsartikel:
http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2009/02/12/svensk-polis-bor-skapa-en-sarskild-databas-over-kriminella-gang-med-los-angeles-polisen-som-forebild/



Särskild databas över gängen önskvärd

Svensk polis bör ta efter Los Angeles-polisens arbete mot kriminella gäng, genom att till exempel skapa en särskild databas över gängmedlemmar. Det anser en kriminalinspektör vid Södertörnspolisen som har studerat LA-polisens arbete.

Polisen ser flera likheter mellan gängen i LA och gängen i svenska förorter som Vårby Gård eller Jordbro. En rapport från hans studiebesök lämnades nyligen till Beatrice Ask.

Bland de amerikanska åtgärder som Sverige kan lära av nämns där hårdare straff för brott som är gängrelaterade och registrering av gängmedlemmar i ett särskilt datasystem. I det motsvarande amerikanska systemet kan gängmedlemmar föras in i databasen även om de inte har begått något brott. I databasen finns bilder på medlemmarna och uppgifter om dem.

Rapporten föreslår också att polisen ska införa kriterier för vem som klassas som gängmedlem. Regeringen bör också överväga att ändra lagen så att polisen får rätt att göra husrannsakan hos personer som har dömts till skyddstillsyn eller fått villkorlig dom, enligt rapportförfattaren.

“Om vi i Sverige kan ta till oss kunskap av Los Angeles, LAPD som har haft gängkriminalitet i tre generationer kan vi förebygga gängkriminalitet så att vi kan begränsa en andra generation av gängkriminalitet i Sverige,” skriver kriminalinspektören i sin rapport.

DN 2009-02-11

Vad är det som händer i Göteborg?

Rapporter om skottlossning, bilbomber och gängkrig. Bilden av den glada goa staden i väst har blivit dystrare. Mitt i lunchtid i själva hjärtat av centrala Göteborg exploderar en bil framför ögonen på förbipasserande. Målet är en 40-årig vaktchef på en krog på Avenyn.

Bara ett dygn tidigare har en handgranat briserat under en taxibil i Hisings Backa. Mirakulöst nog skadas inga personer vid de båda sprängdåden.

Men det var efter sprängningarna som vi insåg att vi verkligen var tvungna att göra något, säger Sven Alhbin, operativ chef på länskriminalen i Västra Götaland.

Fängelse i sammanlagt 465 år

Flera spektakulära händelserna inträffade under sensommaren 2006. Sedan dess har över hundra personer i Västsverige dömts till fängelse i sammanlagt 465 år. Ledarna för några av de mest aktiva organisationerna har gripits, och de kriminella organisationerna har skakats och rörts.

Vi har lyckats förhindra många grova brott och ett par av organisationerna är näst intill utraderade på göteborgskartan, säger Sven Alhbin.

Men evenemangsstadens rykte har hunnit solkas. I princip varje vecka under de senaste två åren har tidningarna rapporterat om våld, mord och öppna konflikter. Den vanlige göteborgaren är skärrad och vissa områden i staden undviks som om de vore pestsmittade.

Paradoxal oro

Paradoxalt nog beror det oroliga läget bland Göteborgs kriminella på just det faktum att polisen har varit extra framgångsrik i Västra Götaland. Det menar sociologen Micael Björk som följt polisens arbete mot gängen under de senaste fem åren.

Polisen har gripit ett antal “viktiga” personer i gänghierarkin, vilket i sin tur har skapat utrymme åt yngre förmågor med nya konflikter, säger han.

När polisen gör ett bra jobb, rör det om i grytan. Den kriminella marknaden blir öppnare och rörligare, och nya aktörer tar chansen att klättra upp för rangstegen. Lyckade ingripanden skapar oreda, helt enkelt, förklarar Micael Björk.

-Under våren 2008 grep polisen flera av gängledarna i Göteborg. Därefter gjordes en viss omprioritering av arbetet mot den organiserade brottsligheten, förklarar Micael Björk. Något som inte var helt genomtänkt, anser han.

Själva gripandet la grunden för konflikter emellan gängen, samtidigt som det skapades ett friutrymme åt nya yngre medlemmar, säger han.

Under sensommaren bröt också helvetet ut i staden, med ett tiotal skottlossningar i tät följd, samt ett brutalt mord. Men då var polisen inte riktigt förberedd, menar Micael Björk.

Polisen kan inte alltid ha klart för sig vilka effekter deras framgångar får i den undre världen, säger han.

Göteborg har också ovanligt många kriminella grupperingar, förklarar han. Och staden är förhållandevis liten. När olika “affärsverksamheter” som narkotikahandel eller utpressning ska delas upp mellan gängen, går de varandra på tårna.

Men vi har inte mer gängkriminalitet här än i Sveriges övriga storstäder. Den har bara blivit mer synlig eftersom vi hela tiden stör deras verksamhet, säger Sven Alhbin.

Nyöppnat centrum

I ett anonymt kontorsutrymme mitt i staden, har höstens nyöppnade Kunskapscentrum flyttat in.

Med en budget på 4,5 miljoner kronor per år ska verksamheten bekämpa den organiserade brottsligheten i Göteborg.

Ett tiotal olika myndigheter samverkar för att med gemensam kraft täppa till de kriminella gängens möjlighet att överleva, framförallt ekonomiskt.

Bakgrunden är ett politiskt beslut som fattades under förra sommaren. Då hade kommunens ledande politiker fått nog av skottlossning och dramatik. Namnet Göteborg som ska förknippas med Liseberg, mässor och glada evenemang, hade plötsligt förvandlats till ett nytt Chicago!

-Man var rädd att Göteborg skulle uppfattas som otryggt, säger kommissarie Bertil Claesson, som är en av samordnarna.

Kunskapscentrum är ingen myndighet, utan snarare ett nätverk där Kronofogden, Skatteverket, försäkringskassan, Tullverket, länsstyrelsen och polisen ingår. Här är de flesta knep tillåtna för att nå den gemensamma målsättningen – att sabotera för den organiserade brottsligheten i Göteborg.

Ett exempel är upphandlingsfrågan. Vi vill tränga ut de företag som arbetar för kriminella organisationer, förklarar Ola Sabel, stadsrevisor och projektets koordinator.

Bort med idolbilder

Tre och en halv tjänster ingår i Kunskapscentrum, varav en och en halv representeras av polisen. Bertil Claesson från länskriminalen och polisens presstalesman Tomas Fuxborg finns med.

Bertil Claesson vill få bort “idolbilderna” av gängledarna där de får hänga i ribbstolar och spänna musklerna. Bertil Claesson blir intensivt irriterad när han pratar om hur grova brottslingar har fått vika ut sig i tv och tidningar, och därmed kunnat locka till sig nya anhängare. Samma bilder har dessutom satt Svenssons i en orimlig skräck.

Vi vill få fram bilden av vilka “losers” de här personerna egentligen är. Att 90 procent av dem är narkotikamissbrukare, menar Bertil Claesson.

Om han kunde styra medierna skulle de berätta om varje gång någon av gängens medlemmar blir dömd för brott. Helst visa upp dem i deras mest misslyckade och beklagliga skepnader.

Om folk får veta hur det verkligen ser ut, kanske inte så många skulle lockas av att ingå i organisationerna, hoppas han.

Nio års fängelse

De spektakulära sprängningarna i Göteborg under sommaren 2006, har fått sitt rättsliga efterspel. Nyligen dömdes Bandidosledaren (se längre ner) av tingsrätten till nio års fängelse för anstiftan till mord, efter att ha beordrat två av sina underhuggare att spränga de två bilarna i luften.

Det mest anmärkningsvärda är att en av dem, en 23-årig avhoppare vittnat emot honom.

Vi möter många gängmedlemmar som vill hoppa av eftersom de är trötta på det liv de lever, berättar Bertil Claesson.

Långt ifrån alla är däremot beredda att avslöja några detaljer om den kriminella verksamheten och ännu färre är beredda att stå upp i en rättegång. Men, enligt Bertil Claesson, är många av dem slitna och letar efter en möjlighet att förändra sin tillvaro.

Majoriteten av dem har även problem på andra nivåer, som sjukdomar och drogproblematik, förklarar han.

Att fånga upp avhoppare är ett av Kunskapscentrums primära mål, och ett samarbete har inletts med frivilligorganisationen Kris, Kriminellas revansch i samhället. Tanken är också att inrätta ett bedömningsteam, med läkare och socialtjänst som kan avgöra hur avhopparens problembild ser ut. Finns det en hotbild? Och vilka åtgärder kan behövas för att personen ska hitta en väg in i det sociala systemet igen?

Men polisen ska inte vara med, då är risken att en avhopparorganisation förväxlas med en “tjallarorganisation“, säger Bertil Claesson bestämt.

Strafflindring

Åklagare Thomas Ahlstrand, som har lett flera utredningar med kopplingar till den organiserade brottsligheten, efterlyser en ändring av rättegångsbalken, med möjlighet till strafflindring för den som ställer upp och vittnar. Det ska också gå att utlova honom eller henne en viss anonymitet, tycker han.

Vi gör det inte precis lätt för den som vill berätta, i dagsläget, menar han.

Ändå är Bertil Claesson övertygad om att det går att locka de kriminella gängmedlemmarna över till “den ljusa sidan”. Om medlemmen har gjort rätt för sig i den undre världen, och hållit tyst om organisationens olika förehavanden inför polisen, så finns det inga hinder, menar han.

Gängen har inte som affärsidé att skjuta folk för att de inte vill vara med längre, säger han.

Svensk Polis 2009-02-29

Bandidosledaren Mehdi Seyyed fick nio år för bomber

imagesBandidosledaren Mehdi Seyyed, 34, var den som beordrade sprängningarna av två bilar i Göteborg hösten 2006. Det anser Göteborgs tingsrätt och dömer Seyyed för anstiftan till mordförsök till 9 års fängelse.

Samma straff får provmedlemmen Daniel Mandorff, 24 och den före detta medlemmen Lars Johansson, 32.

Enligt domen placerade de hangranater under fordonen på Seyyeds uppdrag och de fälls för mordförsök och försök till allmänfarlig ödeläggelse.Två 24-åringar som vid tidpunkten ingick i supportergruppen X-team döms för medhjälp till mordförsök i ett av dåden. Straffen här blir fängelse i 2,5 respektive 3 år.

En av 24-åringarna blev ifjol utslängd från den kriminella organisationen och valde därefter att samarbeta med polisen. Det är tack vare hans uppgifter som fallet kommit till en lösning.

9 års fängelse för BSK-man

Kristianstads tingsrätt dömer en 29-årig medlem i den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack till fängelse i nio år. Mannen fälls för mordförsök, människorov och försök till utpressning. Även en 20-årig kvinna döms för delaktighet i brotten. Påföljden stannar i hennes fall vid sex års fängelse.

Brotten skedde i september förra året och riktades mot en skuldsatt man från ett samhälle utanför Kristianstad. Mannen fördes bort i bil, förseddes med en plastpåse över huvudet och togs till ett skogsparti. Där utsattes han för grovt våld mot huvudet och knivhugg mot olika kroppsdelar. Innan gärningsmännen lämnade platsen sköts offret i benet. Enligt tingsrätten förelåg livsfara, något de dömda anses ha varit likgiltiga inför.

//

Tipstack till Per




Källa: Politiskt Inkorrekt (Medlem)

Inga kommentarer: