Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 10 februari 2009

Rasismskandal eller bara frustration?

Ursprungsartikel:
http://advodia2.blogspot.com/2009/02/rasismskandal.html


Jag kan inte påstå att jag blir särskilt upprörd över att läsa om hur några Malmö-poliser under Rosengårdskravallerna talade om upplopsmakare som "blattajävlar" och "apajävlar". Jag betvivlar nämligen att detta skulle vara tecken på rasism.

När människor befinner sig i pressade och frustrerande situationer, som dessa poliser otvivelaktligen gjorde, måste de på något sätt få utlopp för sin frustration. Lätta på trycket helt enkelt. Ofta sker det genom ett mer eller mindre högljutt svärande, och om någon annan människa eller grupp av människor är upphov till frustrationen riktar man förstås sitt svärande ditåt. Varvid man inte sällan tar fasta på något karaktärsdrag som bäraren kan antas inte vilja bli påmind om. En kortväxt person kan till exempel bli kallad "Jävla dvärg!" En tunnhårig person: "Jävla flintis!"

Och ja, är det en invandrare som orsakat frustrationen, då ligger "Jävla blatte!" bra till. Ett ord som måste vara lätt att få i huvudet i stundens hetta, även för den som inte alls är rasistiskt sinnad. Det tyder på rasism med lika lite nödvändighet som "Jävla flintis!" tyder på att personen som säger det ser ner på flintskalliga.

Att sedan poliserna sa det de sa inne i en piketbuss och inte ansikte mot ansikte med upplopsmakarna tycker jag borde göra det hela till en icke-fråga. Ingen har blivit avsiktligt förolämpad och, som sagt, man kan inte utgå ifrån att poliserna är rasister bara på grund av vad de sagt i denna situation. Kanske är det rent av bra för poliser att ibland lätta på trycket genom att häva ur sig aggressiva kommentarer inför varandra? Kanske finns risken att frustrationen annars tas ut genom övervåld?

Fast sedan har vi förstås också uppgiften om att det under en övning på länskriminalen i Skåne använts fingerade namn av typen "Neger Niggersson", och det tycker jag låter betydligt mer klandervärt. För där kan man väl knappast skylla på att det var en pressad situation? Det verkar istället som om någon helt enkelt tyckte att dessa namn var "en kul grej"... Fast jag vet förstås inte i exakt vilket sammanhang de förekom, och det tycks ingen annan heller göra, så tills vidare är jag ändå beredd att ge Skånepolisen "the benefit of a doubt".


Läs mer:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=880757
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2436275.svd

-


Källa: Advodia 2 (gästinlägg)

Inga kommentarer: