Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 11 februari 2009

Myten om arbetskraftsbrist del 1: En oriktig utgångspunkt

Ursprungsartikel:
http://vastarvast.blogspot.com/2009/02/myten-om-arbetskraftsbrist-del-1-en.html


Snabböversättning av texten ovan:

"'Det är som ett rykte som man hör om på internet: människor hör det så ofta, att de tror på det.'

Som många oriktiga uppfattningar, så har den utbredda prognosen om arbetskraftsbrist - oförmågan att tillsätta jobb med rådande löner - sin bas i sanningen.

Människor som hävdar att arbetskraftsbrist kommer att drabba amerikanskt näringsliv skyller på en befolkningsförändring som är verklig - den lilla storleken på den så kallade babybust-generationen [barnvägrar-generationen, 'Generation X'), den grupp människor som gjorde sitt inträde på arbetsmarknaden efter the baby boomers ['rekordgenerationen']. Antalet människor ur babybust-kohorten, som detta år [2003] befinner sig mellan 23 och 37, är 16 procent mindre än den massiva babyboom-generationen, var medlemmar är födda mellan 1946 och 1962 [vilket gör begreppet '40-talister' ganska missvisande].

Cappellis studie framlägger i detalj varför det är fel att antaga att en mindre babyvägrargrupp och de åldrande babyboomarna - som snart kommer att börja gå i pension - kommer att medföra arbetskraftsbrist.

För det första, det faktum att babyvägrar-gruppen är mindre än babyboom-gruppen betyder inte att varje undergrupp inom babyvägrar-gruppen behöver vara 16 procent mindre.

Universiteten/högskolarna, till exempel, minskade inte storleken på sina avgångsklasser när babyvägrarna gick igenom skolan. Det totala antalet som gått klart universitet sedan barnvägrarna lämnade high school [
skolform där eleverna går motsvarande nian till och med andra årskursen på gymnasiet] har faktiskt ökat därför fler elever som kanske inte hade fortsatt till universitet tidigare dras in i det högre utbildningsystemet. Och det är universitetsutbildade som mest efterfrågas av arbetsgivare.

Vad gäller oron för att pensioneringen av babyboomarna kommer att bidra till arbetskraftsbris, säger Cappelli att detta antagande är baserat på den orealistiska förväntningen att 'the boomers' kommer att sluta arbeta vid 65. Till skillnad från sina föräldrar och deras föräldrar, så kommer många "boomers" att arbeta efter 65, även om de kanske kommer att byta jobb."

Hela texten här

Om någon dag:

Myten om arbetskraftsbrist del 2: Motiven bakom myten!


Källa: Väst är bäst (gästinlägg)

Inga kommentarer: