Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 17 februari 2009

Det råder stor brist på bostäder för flyktingar i Lund (2009) - Avvisade vägrar lämna landet, fyller boenden (2007)

Ursprungsartikel:
http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2009/02/15/det-rader-stor-brist-pa-bostader-for-flyktingar-i-lund-2009-avvisade-vagrar-lamna-landet-fyller-boenden-2007/



Om socialförvaltningen inte får tillgång till fler kan den behöva hyra hotell och vandrarhem.

-Det vore väldigt olyckligt, säger social­nämndens ordförande Göran Wallén (M).

Redan förra året uppstod problem för socialförvaltningens flyktingteam när boendet Kristallen med genomgångsbostäder på Vävaregatan började tömmas. Lösningen blev att börja nalla på 2009 års tilldelning av lägenheter från LKF.

Lunds kommun har avtal med Migrationsverket om att ta emot 125 flyktingar varje år. Redan mottagna flyktingar förväntas få hit sina familjer och det ökar behovet av större bostäder. Dessutom har antalet flyktingar som ordnat eget boende – så kallat ebo – men behöver egen bostad ökat under ett antal år.

Konsekvensen kan bli att socialförvaltningen måste hyra hotell och vandrarhem till de bostadslösa i större utsträckning än vad som gjorts tidigare.

Socialnämndens ordförande Göran Wallén (M) har uppmanat de privata hyresvärdarna att lämna ifrån sig fler bostäder till socialförvaltningen. Men hittills har det inte gett något större resultat. Bara två lägenheter förra året.

SDS 2009-02-14

Följande avser för två år sedan. Men har läget förändrats?

Moment 22 - och DU betalar:

Flyktingar som stannar fyller boenden

Det är fullt på landets flyktingförläggningar. I Helsingborg talar kommunledningen om en nödsituation och förbereder för att placera familjer på madrasser i sovsalar. På flera håll i landet får asylsökande bo tillfällig på vandrarhem och motell

Att det är så här beror på att personer som fått ett definitivt negativt besked ändå väljer att stanna kvar. De bor då kvar på Migrationsverkets förläggningar.

Ska vi få ett bra avslut på asylprocessen, måste människor som får avslag på sin ansökan och som inte har rätt till skydd i Sverige, åka hem. Gör man inte det skapas ett bekymmer för oss, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

Kvar trots avslag

Det är ett växande problem att asylsökande som inte fått uppehållstillstånd ändå blir kvar i Sverige och bor kvar på Migrationsverkets förläggningar, säger Dan Eliasson.

Ungefär 17 00 människor, som inte har rätt att stanna i Sverige, bor ändå kvar på verkets förläggningar.

Vi sparkar inte ut dem från våra förläggningar om vi inte lyckas med ett återvändande. Då bor de ibland kvar och ibland söker de sin egen bostad hos släkt och vänner i avvaktan på att ett återvändande kan ske, säger Eliasson.

Flest irakier

Många av de som blir kvar är irakier. Migrationsverket överlämnar varje månad hundra irakier till polisen, men sedan ett par månader tillbaka har polisen i princip slutat att avvisa dem med tvång till Irak.

Rikspolisstyrelsen rekommenderar lokala polismyndigheter att vänta, eftersom det in nuläget inte går att avvisa med tvång.

Irak tar inte emot sina landsmän om de inte återvänder frivilligt. Det samma gäller till exempel personer från Somalia.

Nu vädjar Dan Eliasson om hjälp.

För oss är det självklart att vi har en roll att spela i de här sammanhangen, men det handlar också om att svensk statsförvaltnings övriga delar, som regeringskansliet och utrikesförvaltningen, hjälper oss med det, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

SR 2007-10-03




Källa: Politiskt Inkorrekt (Medlem)

Inga kommentarer: