Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 29 juni 2008

Fritt fram för flyktingsmugglare.(GP)

Ursprungsartikel:
http://varjager.blogspot.com/2008/06/fritt-fram-fr-flyktingsmugglaregp.html


Då Tingsrätten idag friade de åtalade i en stor smugglingshärva i Halmstad.
Trots överväldigande bevis frias alla inblandade pga av lucka i lagen. Saxar ur GP.

"De fyra personer, tre kvinnor och en man, som pekats ut som huvudansvariga för omfattande människosmuggling från Vietnam till Sverige friades i dag av Halmstad tingsrätt.

Även åklagarnas begäran om utvisning av två av de misstänkta avvisas. Sammanlagt 34 personer har åtalats i smuggelhärvan.
Halmstad tingsrätt anser det visserligen klarlagt att de fyra huvudmisstänkta mot betalning arrangerat giftermål eller förlovningar mellan vietnamesiska medborgare och personer bosatta i Sverige. Det anses också bevisat att det huvudsakliga syftet varit att vietnameserna därmed skulle få uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige.
Men de åtalade kan ändå inte fällas för grovt organiserande av människosmuggling, fastslår rätten.Anledningen är att åklagaren, enligt Halmstad tingsrätt, inte har kunnat visa att utländska medborgare smugglats in i landet vid sidan av ordinarie passkontroller eller gömda i exempelvis bilar eller båtar. Chefsåklagare Thomas Wennerstrand är besviken över att de huvudmisstänkta går fria.
- Ja, det är klart. När jag väckte åtalet trodde jag naturligtvis att det skulle hålla.
Wennerstrand befarar att domen, om den blir vägledande, ska sätta hela den reglerade invandringen till Sverige och övriga EU ur spel.
- Jag kommer nu att analysera domskälen, men det ligger väl nära till hands att låta detta prövas i högre instans eftersom praxis på området saknas, säger han.
Utöver de fyra huvudmisstänkta åtalades 30 personer för människosmuggling sedan de ingått skenäktenskap eller tagit med sig barn som inte var deras egna till Sverige från Vietnam.
Några misstänktes också för att ha lurat försäkringskassan på pengar genom att plocka ut olika typer av bidrag för dessa barn.25 av de medåtalade frias nu helt av Halmstad tingsrätt medan fyra döms till dagsböter för brott mot utlänningslagen och en person får villkorligt för stöld."

Där fösvann de sista skattepengarna ner i avloppet.


Källa: Varjager (gästinlägg)

Inga kommentarer: