Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 31 juli 2010

Mediasnyft

Shaida Abdallah, 25

25- åriga Shaida Abdallah, och hennes familj måste nu flytta från sin lägenhet som de hyr i andra hand. I nuläget har familjen ingenstans att ta vägen och Socialtjänsten i Strömstad kan inte ordna något boende.

Socialsekreteraren i kommunen säger att i bästa fall blir det ett vandrarhem eller en campingstuga. Socialen säger att människor har ett eget ansvar för sitt liv. Personerna har varit fullt medvetna om sin situation och medvetna om vad som skulle hända.

Bakgrunden är att till 31 mars i år sade innehavaren till lägenheten upp den. Lägenheten skulle sedan gå till en annan hyresgäst från och med 1 april. Men Shaida Abdallah och hennes familj vägrade att flytta från bostaden. Familjen har nu drivit frågan till tingsrätten men den dömde i det kommunala bostadsbolagets favör, familjen ska flytta ut till den 27 juli. Men nu familjen fått andrum till den 24 augusti på sig att lämna lägenheten.

Shaida Abdallah uppger själv att hon inte har någonstans att ta vägen. Om boendefrågan inte löser sig på längre sikt så kan Shaida Abdallah tillfälligt förlora vårdnaden om sina barn.
- Socialtjänsten har ansvar för att barn ska få sina grundläggande behov tillfredställda. Föräldrar ska se till att deras barn har tak över huvudet, säger Britt-Marie Alexandersson till G-T

Familjen är bostadslös och rädd
Ahmed Mohammed, med en högravid fru och ett litet barn, kom som flyktingar till Sverige från Burma för drygt ett år sedan. Familjen placerades i Strömsund. Nu står familjen utan bostad vid månadsskiftet. Felaktig, bristfällig eller utebliven information har rört till det ordentligt för dem säger Ahmed.

Ahmeds hustru är ständigt rädd för en närstående som tydligen också har bosatt sig i Strömsund. Denne får ibland våldsutbrott och då har kvinnan, enligt Ahmed, fått ta emot slag och sparkar. Ahmed har vädjat om hjälp hos flyktingsamordnaren, men denne har sagt att det är polisens sak, inte hans.

Familjen men känner sig nu tvingade att flytta för att komma ifrån problemen. De vill helst flytta till Sandviken eftersom flera av deras redan slagit ner soma påpålar där.

Ahmed har flera gånger fått löfte om hjälp att ordna olika saker, bland annat bostad i Sandviken. Men problemet för honom är att det är han själv som får ta kontakterna, trots att flyktingsamordnaren måste använda tolk för att prata med honom:

– ”Du måste själv ordna lägenhet i Sandviken” sa han till mig, berättar Ahmed.

Det är inte första gången Ahmed känner sig vilseledd. Flera gånger har det uppstått problem för att familjen inte fått förståelig information och ofta har han fått löften om hjälp, som sedan visat sig vara tomma löften. En gång lovade man att följa honom till Sundsvall för att få pass. Resan skulle ske inom två veckor men blev inte alls av. En annan gång uppstod ekonomiskt trassel som gjorde att familjen inte kunde köpa mat på flera veckor. Det har också varit missvisande uppgifter om praktikplats där han blivit lovad lön, men inte fått någon.

- Ahmed upplever att alla frågor viftas bort, och att det är svårt att få träffa flyktingsamordnaren:
– Anders vill inte träffa mig! Jag får inte hans telefonnummer. Han bestämmer när vi ska träffas och då talar han till mig som om jag vore ett barn! Han är högt där uppe och vi är här nere.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: