Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 31 maj 2010

Helsingborgs Dagblad lever i låtsasvärlden

LANDSKRONA. Domen mot Ahmad Akileh har fallit. Många tycker att straffet blev för lågt, andra tycker att domen var balanserad. En av de som tycker att domen var rimlig är Helsingborgs Dagblads Ulf Kristiansson, som i sin senaste krönika inte bara behandlar Akileh-fallet, utan även upplyser läsarna om den ”verkliga världen” och ”låtsasvärlden”. Fria Tiders skribent kommenterar Kristianssons krönika.

Ulf Kristiansson på Helsingborgs Dagblad pratade på fredagseftermiddagen, enligt egen uppgift, med en verklig person i Landskrona. Det känns bra att veta en journalist på en av Sveriges största tidningar måste poängtera att han pratar med en verklig person. Finns det då tillfällen då han pratar med personer som inte är verkliga, kan man undra sig. Men för Kristiansson var det ändå viktigt att påpeka att det just var en verklig person som han pratade med.

Svenska journalisters nya paradnummer är att skriva om Internet och hat. Hat för en journalist är kritik mot de obefintliga straffen, mångkulturen, invandringen, den politiska korrektheten, den exploderande kriminaliteten eller några andra av de fenomenen som är det nya Sveriges främsta byggstenar.

Kristiansson:

Tittar man i låtsasvärlden på internet möts man av ett så oresonligt hat att det i vissa fall är sjukligt. Bara att jag skrev den meningen kommer med rätt stor sannolikhet att leda till hatiska och spritt språngande galna kommentarer om mig som person.

Så är det i låtsasvärlden.

Här kommer en spritt språngande galen kommentar: det existerar ingen låtsasvärld. Internet är en del av den enda verklighet som vi känner till och de som gör sina röster hörda på Internet är samma människor som befolkar den för Kristiansson ”verkliga världen”. Internet är bara ett nytt sätt att kommunicera på. Att som avlönad journalist skriva artiklar i en tidning är också ett sätt att kommunicera på. Det går att läsa Kristiansson artikel på Internet – alltså befinner sig Kristiansson i låtsasvärlden och behöver därför inte tas på allvar. Eller?

Kristianssons artikel går ut på att Tingsrättens dom i Ahmad Akileh-fallet känns ”rimlig och vettig”. Det har han all rätt att tycka. ”Resonemanget känns klart, redigt och logiskt”, anser han. Kritiken mot domen beskriver Kristiansson så här:

Domen blev offentlig klockan 11 på fredagen och det tog inte lång tid förrän det knappades hat på tangentbord runt om i Sverige.

Krönikan är ytterst motsägelsefull. Kristiansson rasar mot kommunikation på Internet, trots att den kommunikationen säger ungefär samma sak som den ”verklige personen” han träffade på fredagseftermiddagen:

På fredagseftermiddagen gick jag och snackade med en verklig person i Landskrona som träffar och pratar med många människor, dagarna i ända. En Landskronabo.

— De jag träffat tycker att ett år och tio månader var ett kort straff. Men många vet inte riktigt hur det gick till där på p-platsen, bara att det blev bråk och att en kvinna dog.

— Jag tror att en sån händelse gör att folk blir ännu räddare… jag vet inte hur ofta jag hört att folk är oroliga för att gå i stan.

Det Kristiansson borde oroa sig över är vad som händer i den verkliga världen – inte i låtsasvärlden. Han kanske inte har uppmärksammat att det var i den verkliga världen som Inger, 78 år, togs av daga av en våldsam libanes.

Inte i ”låtsasvärlden” på Internet. Där kommer aldrig någon att bli mördad.

RA.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: