Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 11 april 2010

Dagens Nyheter oroas över förlorat monopol

SVERIGE. Nuförtiden är inte svenskar enbart hänvisade till etablerade tidningar när de vill läsa nyheter och samhällsanalyser. Internets intåg i folkhemmet har gjort att vem som helst numera har möjlighet att starta nyhetsbloggar eller tidningar. Dagens Nyheter skriver idag om det politiskt korrekta Sveriges oro över medias förlorade nyhetsmonopol.

Läs även

Politiskt inkorrekta nyheter
Publicerad 8 april 2010.

Traditionell svensk media tappar mark mot en ny konkurrent – nyhetsbloggar och tidningar som drivs av vanliga människor. Bloggar som Politiskt Inkorrekt och tidningar som Fria Tider har den senaste tiden upplevt ett stort uppsving, då allt fler nyhetskonsumenter vill läsa om sådant som vanlig media väljer att vinkla, censurera eller tiga ihjäl.

Dagens Nyheter går nu till stort motangrepp mot de nya bloggarna och tidningarna i en artikel där Christoph Andersson, journalist och lärare vid Södertörns högskola, och Mikael Hjerm vid Umeå universitet intervjuas. DN oroas över att nya sociala plattformar som Facebook och Myspace, Youtube, bloggar och privata hemsidor når en allt större del av svenskarna:

Under fingerade namn, eller anonymt, uttrycker de åsikter på ett sätt som många gånger bryter mot lagen. Misstänkta förövare med invandrarbakgrund hängs ut med namn, personnummer och bild. Senast nu efter p-platsdådet i Landskrona.

Nyhetssajter som DN.se är på inget sätt förskonade från rasistiska kommentarer. I allt större utsträckning tvingas DN.se stänga av kommentarsfunktionen eftersom de medverkande bryter mot lagen.

Andersson och Hjerm kallar i DN:s artikel etablerad medias nya konkurrenter för ultrahöger, extremhöger, nazister, rasister, högerpopulister och främlingsfientliga. Enligt Andersson och Hjerm används en listig och oärlig taktik  – de som kommenterar låtsas vara fler än vad de egentligen är – för det visade en kanadensisk antinazistisk undersökning.

– Man vill skapa en bild av att det är många som har de här typen av högerextrema eller högerpopulistiska åsikter, att det finns ett ökat missnöje, så att det ska bli accepterat att rösta på exempelvis Sverigedemokraterna, säger Christoph Andersson.

Anledningen till att de främlingsfientliga kampanjerna på nätet har ökat tror Christoph Andersson delvis beror på att det är så lätt att vara anonym.

– Det kan vara människor som sitter hemma i stugorna och skriver inlägg där de uttrycker sig på ett sätt som de aldrig skulle göra annars, säger han.

En annan anledning, menar han, är att man har sett att det sällan får rättsliga konsekvenser trots att man bryter mot lagen.

Christoph Andersson tycker inte att Datainspektionen gör sitt jobb i tillräckligt stor mån, då man tillåter folk att vara politiskt inkorrekta. Att fler röstar på Sverigedemokraterna tror han beror på lågkonjunkturen, att folk inte har jobb och nya kommunikationsvägar. Ej på den ökande invandringen och dess konsekvenser.

Mikael Hjerm oroas över ökad folklig medvetenhet:

– När folks medvetenhet ökar, ökar inte bara fördömandet utan också acceptansen. Det kommer att gynna Sverigedemokraterna, säger Mikael Hjerm.

Andersson ser ingen ljusning vad det gäller att hindra folk från att uttrycka sig: ”det kommer bara att bli värre nu”, förutspår han.

Fotnot: Den som vill kommentera DN:s artikel kan göra det här.

RA.Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: