Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 31 mars 2010

Sverigedemokraterna agerar mot varumärkesintrång

Förra veckan kunde vi läsa om anti-SD-sidan Sverigedemokraterna.de, som i ett tafatt försök att motarbeta SD, försökt hamna överst på Google vid en sökning på partinamnet. Sidan gav inget vidare seriöst intryck och hade till en början ”nazistisk layout” till färgval och typsnitt. Nu agerar SD och går ut med ett pressmeddelande där man hotar med rättsliga åtgärder för varumärkesintrång.

Det mest anmärkningsvärda i denna historia är dock att stora dagstidningar som DN och SvD ansåg att detta hade så stort nyhetsvärde att de publicerade artiklar om sidan. Däremot tyckte de tydligen inte att den SDU-politiker som utsattes för ett mordförsök med kniv veckan innan var av något större nyhetsvärde. Det säger en hel del om dessa mediers ”opartiskhet”.

Som bl.a Fria Tider rapporterat om äger partiet Sverigedemokraterna rättigheterna till sitt namn och den eller de personer som driver sidan Sverigedemokraterna.de gör sig därmed skyldiga till varumärkesintrång. Ett brott som kan ge fängelse upp till två år.

– Det stämmer. Varumärkesintrång är straffsanktionerat och en intrångsgörare kan dömas till böter eller fängelse i upp till två år, säger Mikael Viborg, jurist med intresse för immaterialrätt och känd från bland annat turerna kring ThePirateBay.org, till Fria Tider.

Vidare säger Viborg att Sverigedemokraterna sannolikt kan kräva äganderätten för domänen, genom en ansökan hos WIPO (World Intellectual Property Organization). Därmed skulle SD enkelt kunna peka om domänen till sin vanliga .se-domän och på så vis få en massiv gratisreklam genom alla bloggare som länkat till sidan i syfte att motarbeta partiet.

Sverigedemokraterna skriver i ett pressmeddelande idag:

Sverigedemokraterna har noterat att någon eller några individer eller organisationer missbrukat namnet Sverigedemokraterna och utan partiets tillåtelse registrerat internetdomänen sverigedemokraterna.de. Namnet ”Sverigedemokraterna” är varumärkesskyddat och tillhör partiet Sverigedemokraterna. Att domänen är registrerad i Tyskland saknar i sammanhanget betydelse.

Vi har också noterat att en kampanj startats vars uttalade mål är att föra upp denna internetsida till första plats på google vad avser träffar på sökordet ”Sverigedemokraterna”. Drivande i den kampanjen har inte bara varit sidans upphovsmän, utan också dagstidningarna Svenska dagbladet och Dagens nyheter. De har genom att stötta kampanjen, ge den uppmärksamhet och samtidigt länka till sidan bidragit till att varumärkesintrånget getts betydligt större dimensioner än det annars fått. Sverigedemokraterna agerar nu mot varumärkesintrånget och den vilseledande marknadsföringen.

Björn Söder, partisekreterare i Sverigedemokraterna, kommenterar:

- Vårt mål är inte främst att få någon fälld för varumärkesintrånget, utan att i första hand få till en frivillig uppgörelse där upphovsmännen till sidan omedelbart överlämnar domänen till oss. Om så inte sker snarast avser vi agera på juridisk väg för att ta kontrollen över domänen, och samtidigt agera rättsligt mot upphovsmännen bakom överträdelsen.Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: