Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 28 februari 2010

Politikens Muhammed-ursäkt fördöms i Danmark

KÖPENHAMN. Danska tidningen Politikens beslut att be om ursäkt för en publicering av Muhammedkarikatyrerna väcker vrede över hela det politiska fältet i Danmark och "oro" i regeringen.

Tidningen Politiken har gått med på en förlikning med åtta muslimska organisationer i Danmark. Förlikningen innehåller inte någon egentlig ursäkt för själva publiceringen av Muhammedbilderna, som ursprungligen publicerades av Jyllands-Posten. Ursäkten gäller istället den ”kränkning” som muslimer kan ha känt, och det är tillräckligt för att den allmänna uppfattningen i Danmark ska vara att tidningen svikit yttrandefriheten, skriver TT-Ritzau.

Politiker från höger till vänster i Danmark fördömde Politikens beslut och statsminister Lars Lökke Rasmussen kallar beslutet "oroande".

– Jag har hittills trott att danska medier stod skuldra vid skuldra i deras försvar för yttrandefriheten. Om Politikens förlikning är ett uttryck för att man böjer sig för hot om rättssak så är det oroväckande, säger den danske statsministern enligt TT.

I Sverige publicerades karikatyrerna år 2006 av Sverigedemokraternas partitidning SD-kuriren på nätet. Det ledde till att SÄPO, på regeringen Perssons uppdrag, tog kontakt med webbhotellet och fick hela Sverigedemokraternas sida nedstängd.

– Det är fruktansvärt att en liten grupp svenska extremister utsätter svenskar för en uppenbar fara, sade utrikesminister Laila Freivalds till Dagens Nyheter angående Sverigedemokraternas publicering då.

WN.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: