Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 28 februari 2010

Magisteruppsats i Mänskliga rättigheter granskar Migrationsverkets asylprövning

Louise Berg och Maria Johansson. Så heter kvinnorna som nyligen skrivit färdigt magisteruppsatsen på Malmö Högskola.

Från MAH, nyheter:

Utlänningsslagen är otydlig på flera punkter när det gäller asylprövning, vilket ger tolkningsutrymme för Migrationsverkets tjänstemän. Handläggarna påverkas av en rad utomstående faktorer i sitt myndighetsarbete.

– Det som skrämmer oss är att de inte verkar jobba med de här frågorna inom Migrationsverket. De är medvetna om att utlänningslagen är otydlig och att handläggarna påverkas av en massa saker, men verkar ändå inte jobba med frågan, säger Maria Johansson och Louise Berg.

[...]

I dag arbetar både Maria och Louise som boendestödjare på det omtalade tillfälliga boende för ensamkommande flyktingbarn i Vellinge. De stortrivs och känner att de hamnat helt rätt.

– Jag är så nöjd där jag är nu och har verkligen hittat vad jag vill göra, säger Louise.

MAH
PI WP – samlade poster om Hököpinge

De arbetar således på transitboendet i Hököpinge i Velling kommun, som gav stora rubriker i höstas och senast i går kväll (fredag 26 feb.) bråkade de ensamkommande unga männen samt kastade tallrikar att personalen kände sig hotade, fick låsa in sig och tillkalla polis – två gånger. Där trivs alltså Marie och Louise…

Bild på en av de unga männen

Huset och gänget

Kuriosa

  • De unga männen har en muslimsk kalender uppsatt på väggen så de vet när bönestunderna infaller.
  • S-styrda Malmö kommun gick bakom på moderaterna i Vellinge kommun och skrev avtal med privata Attendo Care Individ och Familj AB, som står för driften.
  • Jonas Morian, som driver en välbesökt blogg – promemorian, är Attendos Cares informationschef. Han är även en aktiv socialdemokrat.
  • Vårdkoncernen Attendo Care har otaliga Lex-anmälningar mot sig p g a grov misskötsel i andra sammanhang då de även driver vård- och äldreboenden runtom i landet.
  • IK Investment Partners äger Attendo Care. Ägaren till IK heter Björn Savén, miljardär, finansman och var först i Sverige med att starta riskkapitalbolag när han i slutet på 1980-talet grundade Industri Kapital. Som mest förvaltade Industri Kapital 80 miljarder kr.

Vad kostar de unga männen?

Malmö kommun betalar Attendo Care för varje varje ensamkommande ung man på boendet 1 900 kronor per dygn.

1900 kr x 365 = 693 500 kr per år

Merit Wager skrev tidigare om kostnaderna för de så kallade flyktingbarnen i debatten om Hököpinge:

På en fråga från allmänheten – "Hur mycket kostar ett flyktingbarn under asylprocessen?"- svarar Migrationsverket (man kan gissa att det är ensamkommande unga som menas):

Kommunen får ersättning per överenskommen plats och det handlar om 1900 kronor per barn och dygn. Pengarna ska täcka personal, kost, logi och omvårdnad.

En enkel uträkning ger vid handen att för verksamheten för de 30 ungdomarna på vandrarhemmet i Vellinge får kommunen en ersättning på 57.000 kronor per dygn, 1.710.000 kronor per månad, 20.520.000 per år. Då är alltså inte kostnaderna för offentliga biträden, skola och gode män m.m. inräknade.

Enligt Migrationsverkets månadsrapport fanns per den 31 oktober 2009 1.479 ensamkommande barn och unga inskrivna på olika boenden. Om man då gör en beräkning av kostnaderna per dag, per månad och per år för detta antal (som enligt Migrationsverket ökar), blir beloppen följande:

1.479 asylsökande ungdomar = 2.810.100 kr/dygn
1.479 asylsökande ungdomar = 84.303.000 kr/månad
1.479 asylsökande ungdomar = 1.011.636.00 kr/år, alltså en miljard 11 miljoner 636.000 kronor eller 1.011 miljoner 636.000 kronor.

Plus kostnader för skola, offentliga biträden, gode män m.m.

Som jämförelse (givetvis endast kostnadsmässigt) kan nämnas att kostnaderna på för intagna på fängelser i genomsnitt är cirka 2 000 kronor per dygn och på häkte cirka 2 300 kronor per dygn. Frivården kostar cirka 200 kronor per dygn. Hela kriminalvården kostar ca 6,5 miljarder kronor per år.

Någonstans är det något som är fel. Att en ungdom ska kosta skattebetalarna 1.900 kr/dygn, 57.000 kr/månaden är helt otroligt. Varför kostar det så mycket? Vilka andra ungdomar kostar sådana enorma summor? Var är rimmen och reson – en ensamkommande asylsökande som har fyllt 18 år kostar betydligt mindre: förutom de ca 2.200 kronor som han får i dagersättning per månad, står Migrationsverket (staten) för hyra av del i lägenhet, kanske 2.000 kronor i månaden. Alltså drygt 50.000 kronor mindre per månad än de unga ensamkommande asylsökande.Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: