Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 28 februari 2010

Bildkollage: ensamkommande unga män

DN kör snyftartikel om en ensamkommande anonym ”16-åring” från Aghanistan samt en 15-årig somalier. Titta samtidigt på den illustrerande bilden i artikeln. 16 år? Verkligen?

DN

DN’s ”Faktaruta”
Debatten kring ensamkommande flyktingbarn tog fart i höstas när Vellinge kommun sa nej till att öppna en mottagning för denna grupp. Nu har kommunen gått med på att ta emot fem–åtta asylsökande barn under 2010. Med ensamkommande flyktingbarn menas barn under 18 år som kommer hit på egen hand, oftast från konfliktdrabbade länder i krig.

Efter 2005 har denna grupp ökat kraftigt. År 2004 handlade det om 388 barn, förra året hade denna siffra stigit till 2250. Under året väntas mellan 2400 och 3000 barn söka asyl i Sverige. Majoriteten av dem är tonårspojkar från Afghanistan och Somalia.

Familjerna betalar mellan 100000 och 150000 för att anlita smugglare som kan ta barnen till länder som Sverige. Resorna som ofta innebär stora påfrestningar och livshotande risker kan ta upp till ett år.
Drygt 60 procent av barnen brukar få asyl. Den genomsnittliga väntetiden var förra året 115 dagar. Att bereda plats för ett asylsökande barn kostar inte kommunerna något eftersom staten står för kostnaderna. (Staten är lika med skattebetalarna, anm PI)

Hur ser ett (ensamkommande) barn ut?

PI tog upp detta i WP-bloggen så vi kör en repris med fler bilder.

Huddinge kommuns hemsida hade en flik där man beskrev hur emottagandet går till. Till det illusterade kommunen med bild från Microsoft cliparts. Två små bedårande asiatiska ungar. Dessa är för PI barn.

Syftet med bilden är givetvis att vi ska appellera till dessa emotionellt för att nästa gång vi hör uttrycket ensamma barn kommer vi per automatisk plocka fram sinnesbilden av ett bedårande hjälplöst barn. M a o, en medveten falsk plantering och förljugen bild. Dessa söta ser heller inte direkt behövande ut heller men det är en annan femma.

Massmedias bild av ensamkommande

Med ensamkommande flyktingbarn menas barn under 18 år som kommer hit på egen hand.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: