Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 19 januari 2010

Svenska asylsystemet är ett stort skämt!!


Merit Wager får som bekant in mängder med tankar, åsikter baserat på erfarenhet och kunskap från aktiva handläggare på Migrationsverket. Här är de senaste postningarna till Merit, som i sin tur brukar komplettera med sina tankar i posterna.

Handläggare 1:

”Angående texten om passlösa somalier som får uppehållstillstånd på anknytning i Sverige ("Domen stoppar all den totalt identitetslösa följdinvandringen"). En annan migga skrev på din blogg att MiÖd:s dom innebär stopp på anhörig-invandringen från Somalia, men så enkelt är det inte. Utlänningslagen säger förvisso

2 kap 1 § : En utlänning som reser in i eller vistas i Sverige skall ha pass.

Men utlänningsförordningen, som Migrationsverket lutar sig mot säger:

2 kap 12 § : Om en utlänning inte har någon handling som gäller som pass och saknar möjlighet att skaffa en sådan handling, får Migrationsverket utfärda främlingspass för honom eller henne att gälla som pass. Verket får utfärda främlingspass även i andra fall, om det finns särskilda skäl. Det står "får", men tolkas "ska" när det gäller somalier..

13 §: Ett främlingspass skall utfärdas med en giltighetstid av högst fem år och får, antingen då det utfärdas eller senare, förses med en anteckning som begränsar dess giltighetsområde

Dessutom får man kringgå identitetskravet genom att förse passet med en stämpel att identiteten inte är styrkt:

Ett främlingspass får, då det utfärdas, förses med en anteckning om att innehavarens identitet inte är styrkt.

Migrationsverket väljer alltså att, vilket förhoppningsvis är unikt i svensk rätts-tillämpning, låta förordning gå före lag. På denna grund utfärdar vi – ja, även jag! – pass till personer vi inte har en aning om vilka de är, eller ens om de redan har uppehållstillstånd i Sverige eller något annat land. Vi förser en hel mängd människor med nya fräscha identiteter. En del av dem är inte bara sådana som utan asylskäl söker sig ett bättre liv, utan många är faktiskt även kriminella och kan till och med vara terrorister.

Jag skäms över vad jag av ledningen och politikerna tvingas göra mot mitt land och vet verkligen inte hur länge till jag ska orka göra detta. Arbetslöshet börjar faktiskt bli ett alternativ”

Handläggare 2:

”Jag tycker att "kortare väntan" är bra, förutsatt att vi får det att fungera. Där är jag lite av en pessimist. Om två så kallade pilotprojekt har fungerat så kan det ha skett på bekostnad av alla andra som inte varit med i dessa "mönsterprojekt". Det som ändå är en bra tanke är, att alla ärenden ska avgöras inom tre månader, ingen fär AT-UND (undantag från kravet på att inneha arbetstillstånd).

De som ska få asyl ska få det snabbt och de som inte har asylskäl ska få utvisningsbeslut lika snabbt. Tyvärr jobbar domstolarna inte med kortare väntetider, så de måste också involveras. Som det är nu kan det dröja åratal innan ärendet avgörs definitivt. Och vem behöver AT-UND när man kan jobba svart hela tiden? Och sedan, efter domstolens utvisningsbeslut händer ändå inget. De utvisade stannar kvar, de får fullt bidrag trots att de inte samarbetar för att åka hem. Vissa kräver bättre bostäder, många kontaktar media. Deras barn blir apatiska, de blir själva sjuka. Snyftreportage skrivs, och aldrig någonsin frågar någon reporter dessa människor varför de inte åkt hem!

Jag brukar alltid fråga det, allra först, när det gäller preskriberade ärenden. Nu tror många kanske att svaret är "död och förtryck i hemlandet", men där tror de helt fel. Nej, de flesta minns knappt sina gamla asylskäl längre, men menar att de måste få stanna här därför att de stannat här så länge redan.

Hur ska vi få människor att åka hem? Utan att ta dem i förvar. Som ju är så kritiserat, att "människor som inte begått värre brott än illegal vistelse fängslas som om de vore kriminella". Man kan få dem att resa till hemlandet genom att att ge dem PUT (permanent uppehållstillstånd). Om de får PUT så åker de hem, på ett långt, men inte för långt besök. Man ska vara folkbokförd här för att få behålla sitt PUT och sina förmåner. Sex månader om året kan man bo i hemlandet.

Jag vet inte vad som kan göras för att förbättra asylhanteringen. Kanske att man faktiskt – som många föreslagit – skapar uppsamlingsläger utanför Schengen-området och utreder asylskälen där. Sedan kan EU-länderna hjälpas åt att ta hand om dem som har rätt till asyl. Det vi nu håller på med är rena vansinnet. Varenda människa (utom kanske journalister) förstår väl, att om jag flyr från Afghanistan i en lastbil så dyker jag inte upp i Sävsjö iklädd i de senaste modejeansen! Eller om jag rymmer från fängelse eller militärtjänst och sedan reser med kamel eller åsna och lastbil till Sverige där jag stapplar in på Migrationsverkets lokaler så kan jag knappast ha nyplockade ögonbryn, italienska modeskor och flera kappsäckar med mig.”

Handläggare 3:

”Ang tidigare inlägg om ensamkommande barn/anknytning

Det finns ungdomar under och över 18 år som beviljats tillstånd p.g.a. att deras föräldrar hotar dem. Föräldrarna kan hota med könsstympning, tvångsgifte etc. Men efter att dessa ungdomar fått PUT (=permanent uppehållstillstånd), dröjer det inte länge innan föräldrarna köar till ambassadutredning. De ansöker nu uppehålls-tillstånd p.g.a. anknytning, antingen till en minderårig eller till en ungdom som de "levt i hushållsgemenskap med".

Den unge vill nu gärna återförenas – i Sverige! – (varför han inte kan återvända till hemlandet är höljt i dunkel) med den som han sagt sig ha asylskäl gentemot. För nu, helt plötsligt, har nämligen den hotfulla föräldern ändrat sig, han eller hon vill inte längre gifta bort sitt barn eller könsstympa alternativt misshandla sitt barn. Det gamla är nu glömt och förlåtet.

Ibland bifogas ett intyg från någon välvillig socialsekreterare som uppenbarligen inte har en aning om varför uppehållstillstånd har beviljats ungdomen utan naivt skriver att "X är i stort behov av stöd för sin mor/ far och känner oro för denne. Utan återförening kan X inte till fullo integreras" etc.”

Kompletta poster finns hos
Merit Wagers blogg



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur många främlingspass utfärdar Sverige per år? Jag hittar ingen uppgift.