Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 30 januari 2010

Mogadishu-tricket fungerade igen….


Migrationsdomstolen, denna outsinliga källa till korkade domar, har återigen rivit upp ett beslut från Migrationsverket rörande permanent uppehållstillstånd. Som vanligt (är man benägen att säga) rör det sig om somalier. En grupp på fyra personer som fått nekande beslut från Migrationsverket erhåller nu efter domstolsbeslutet PUT.

Dom fyra sökte asyl och uppgav att man kom från Mogadishu, huvudstad i det laglösa landet Somalia. Sedan tidigare säger svensk praxis att det råder ”inre väpnad konflikt” i Mogadishu, och därmed är alla som uppger sig komma därifrån i princip garanterade permanent uppehållstillstånd. Varför man inte använder sig av tillfälligt uppehållstillstånd istället så länge denna ”inre väpnade konflikt” pågår är dock något som aldrig diskuteras.

Gruppen på fyra somalier uppgav alltså att dom kom från Mogadishu. När Migrationsverket närmare undersökte saken kunde somalierna inte presentera någon lokalkännedom, ej heller visade Migrationsverkets språktester att dessa kom från huvudstaden. Verket avslog asylansökningarna, och det sedvanliga överklagandet till Migrationsdomstolen tog vid.

Där gjorde  dessa politiker självklart en annan bedömning än den erfarna personalen på Migrationsverket. Migrationsdomstolen anser att deras uppgifter om att Somalia är deras hemvist är sannolika. Man köper även att alla kommer från huvudstaden. Men de språkanalyser som gjorts tyder istället på att personerna har sin språkliga bakgrund i olika delar av Somalia. Personerna har även lämnat knappa uppgifter om Mogadishu, något som enligt Migrationsdomstolen kan tala för att de inte har sin hemvist där. Migrationsverket och domstolarna kontrollerar annars asylsökandes påstådda hemvist genom att förhöra dem om området som de påstår att de kommer från.

Detta är ju ett typexempel på hur meningslöst det är att göra dessa kontroller. Precisa utredningsresultat från Migrationsverket där man hävdar att dom asylsökande blåljuger har i sammanhanget ingen som helst betydelse, när domstolen med sina politiskt tillsatta nämndemän driver sitt partis politiska agenda är sanning inget som tillmäts något värde alls, det blir PUT ändå.

Enligt migrationsdomstolen är därmed dom fyra att betrakta som skyddsbehövande i övrigt då det råder en inre väpnad konflikt i Mogadishu, och får PUT.

Migrationsdomstolen, Länsrätten i Skåne län UM 2497-09 – Uppehållstillstånd

Fria Nyheter
”Nu måste migrationsdomstolarnas arbete granskas!”



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: