Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 31 januari 2010

Misstänkt hedersvåld bakom brand i Gävle försökte elda upp exhustrun

En man har åtalats som misstänkt för mordförsök på sin före detta hustru i Gävle. Enligt åklagaren tände mannen eld på den 31-åriga kvinnan i hennes lägenhet på Norra Fiskaregatan den 3 oktober. Både mannen och ex hustrun skadades i branden, liksom tre barn. De två vuxna vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala med allvarliga brännskador, medan barnen skadades lindrigt. Den brandskadade kvinnan har fick 80 procentiga brännskador och svävade länge mellan mellan liv och död. Kvinnan har fått amputera ett ben.

Hennes exmake hävdar att hon skadade sig själv när hon skulle "grilla i badrummet". Men ingen tror honom och i nu har mannen åtalats vid Gävle tingsrätt för mordförsök. Enligt uppgifter som Fria Nyheter erhållit är sex rättegångsdagar uppsatta till förhandling. Kvinnan kommer att medverka i rättegången via videolänk.

I samband med häktningsförhandlingarna i oktober 2009 hämtade Fria Nyheter in namnet på mannen.

Bevisningen mot mannen består bland annat av ex hustruns utpekande och en svart kork till en flaska med lacknafta och svedd etikett från samma flaska. Lacknafta tros vara vätskan som den åtalade mannen sprutade på sin ex-hustru innan han tände på.

Han nekar helt och hållet till brott.

Motivet till dådet gäckar polisen men kan finnas begravt i en kultur som är svår att lära känna och som döljer sig bakom språkförbistring och tolkar som översätter åt båda hållen.

Vad som är känt är att mannen var 20 år äldre än sin unga hustru. De gifte sig en vecka efter att de träffades första gången, på inrådan av släktingar. De var redan innan giftermålet släkt med varandra. När kvinnan kom till Sverige för några år sedan fanns mannen sedan 14–15 år i Sverige. Han kunde språket men inte hon.

Klart är att hustrun ville skiljas. Paret skildes också, i alla fall enligt svensk lag i Gävle tingsrätt. I januari blev Ebrahim och ­ex-fruns skilsmässa definitiv och i början av september födde kvinnan sitt tredje barn. För det tredje barnet fanns i oktober ingen uppgift om faderskap registrerad hos folkbokföringen.

– Men giftermålet enligt muslimsk rätt ger honom större rättigheter än skilsmässan enligt svensk lagstiftning ger henne, säger Elisabeth Massi Fritz, kvinnans målsägandebiträde och känd expert på just hedersvåld.

Mannen uppges vara aggressiv, dominant och kontrollerande. Det finns inslag av hedersmotiv i detta.

Enligt Elisabet Massi Fritz kan hennes klient fortfarande vara en måltavla för mannens släkt.

– Bara den omständigheten att hon medverkar i en rättegång gör att det inte går att utesluta.

Kammaråklagare Birgitta Fernlund har kallat 25 vittnen till rättegången, som inleds nästa fredag och kommer att pågå under ett par veckors tid.

Åklagaren kommer att yrka på ett flerårigt fängelsestraff om mannen bedöms som skyldig av tingsrätten.

Kontakt med artikelförfattaren
redaktion.vast@frianyheter.nuUrsprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: