Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 1 december 2009

De rödgrönas alternativa verklighet

-

I dagens SvD finns en debattartikel undertecknad av alla de rödgröna partiledarna. Den är faktisk ganska rolig. Rolig därför att den nästa kunde ha varit en parodi, så slaviskt som den följer mallen för hur en debattartikel från oppositionen kommit att se ut. Först en massa gnäll över alliansregeringen som försöker intala läsarna att precis allt blivit sämre sedan Reinfeldt tog över, sedan en försäkran att man tänker nytt och bättre och storsatsar inom det aktuella området - följt av lite rent nonsens.

Självklart som amen i kyrkan upprepas det gamla vanliga "stora skattesänkningar mest för den rikaste tiondelen av befolkningen". Något som möjligen är sant om man räknar i absoluta tal, men i relativa tal ser det helt annorlunda ut. Jobbskatteavdraget ger ett vårdbiträde med 19.000:- före skatt 1.102:- mer i plånboken varje månad och en läkare med 50.000:- före skatt 1.511:- mer (källa). Det vill säga, vårdbiträdet får behålla 5,8% av lönen utöver det hon eller han fick behålla under regeringen Persson, medan läkaren bara får behålla 3% därutöver. Sett så har alltså jobbskatteavdraget varit nästan dubbelt så lönsamt för lågavlönade som för de mest högavlönade. Orättvist? Ja, men inte på det sätt de rödgröna vill ge sken av.

Just här handlar det efter klagovisorna sedan om att hjälpa fler människor ut i arbete. "Vi i det rödgröna samarbetet tänker nytt", försäkrar de fyra partiledarna. Och vad är det då som är nytt? Jo, den som är i behov av jobb ska få "individuell hjälp och stöd, en individuellt utformad handlingsplan". Dessutom ska medborgaren "på ett och samma ställe få hjälp och stöd, utan att behöva bollas mellan olika myndigheter".

Det är två tankar som är allt annat än nya. En individuellt utformad handlingsplan får man redan idag på Arbetsförmedlingen och på många håll i landet går man redan till samma plats när man behöver träffa en arbetsförmedlare, en socialassistent eller någon från Försäkringskassan (vilket i ärlighetens namn medges i debattartikeln). Att de rödgröna sedan vill lägga lite mer krut på dessa saker än vad som görs idag, det är knappast detsamma som att vara nytänkande. Det innebär inte heller att det är saker som i nämnvärd grad skulle påverka arbetslöshetsstatistiken. Men det är klart, det är väl fint att de rödgröna i alla fall kan enas om något...

-

Ursprungsartikel
Källa: Kulturkrig (importerat inlägg)

Inga kommentarer: