Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 26 november 2009

Vuxet flyktingbarn, 31 år, fick åka hem igen


Mahmoud Najafi från Afghanistan ansökte den 20 december 2007 om uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Vid ansökningstillfället uppgav han att han var född den 19 december 1991 och skrevs därför in hos Migrationsverket som minderårig. Under handläggningen inkom uppgift om att han tidigare registrerats när han reste in illegalt i Grekland och att han där antecknats som född den 1 januari 1978. Efter att en åldersutredning genomförts konstaterades att han i vart fall var äldre än 18 år varför han registrerades som född den 19 december 1989.

Migrationsverket avslog ansökan med i huvudsak följande motivering:

Afghanska myndigheter tillgodoser inte de krav på säkerhet som bör ställas när det gäller identitetskontroll av afghanska medborgare. Tillförlitligheten av identitets-handlingarna är därför otillfredsställande. Migrationsverket anser emellertid vid en samlad bedömning att Mahmoud Najafi har gjort sannolikt att han har sin hemvist i Afghanistan och således prövas hans ansökan om uppehållstillstånd mot förhållandena i detta land. Hans uppgivna asylskäl är vaga och detalj fattiga och han har inte gjort sannolikt att han har ett behov av skydd.

Mahmoud Najafi överklagade beslutet till Migrationsdomstolen.

Återförvisning

De identitetshandlingar som getts in i målet kan mot bakgrund av handlingarnas beskaffenhet och det sätt på vilket de utfärdats inte anses styrka Mahmoud Najafis identitet eller födelsedatum. Mahmoud Najafi har – trots att han uppgett att hans ålder är mycket viktig för honom – under handläggningen av målet vid flera tillfällen framfört olika uppgifter om när han är född. Med hänsyn härtill och övrig utredning i målet anser migrationsdomstolen att han inte kan anses ha gjort troligt att han är minderårig.

Mahmoud Najafi har inte gett in några handlingar som styrker att han har ett skyddsbehov.

Mot bakgrund av den berättelse Mahmoud Najafi lämnat och de motstridiga uppgifter och de tveksamheter den innehåller bedömer migrationsdomstolen att det finns skäl att ifrågasätta hans berättelse. Han har därför inte gjort sannolikt att han har ett skyddsbehov på grund av det som ska ha hänt honom i hemlandet Inte heller är den allmänna säkerhetssituationen sådan på hans hemort att den berättigar honom till uppehållstillstånd.

Mahmoud Najafi har mått psykiskt dåligt under delar av sin vistelse i Sverige. Några läkarintyg har emellertid inte getts in och av det som har framkommit i målet är hans tillstånd inte sådant att hans hälsa skulle riskeras om han återvänder till hemlandet. Några andra omständigheter avseende hans hälsotillstånd, anpassning till Sverige eller situation i hemlandet somm är av sådan karaktär att han kan bevilj as uppehållstillstånd i Sverige på grund av synnerligen ömmande omständigheter har inte framkommit. Inte heller finns någon annan grund för uppehållstillstånd. Överklagandet bör därför avslås.

PDF

Migrationsdomstolen, UM 3870-08



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: