Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 30 november 2009

Är det därför vi har politikerförakt i Sverige?

När man inte vill stå för sin egen politik

Nyligen beslutade Folkpartiet på sitt landsmöte att gömda ska ha samma rätt till vård som asylsökande har. Nytt i FP-linjen är också att vården ska bli en "skyddad zon", vilket betyder att sjukvården ska förbjudas att anmäla vårdsökande gömda till polisen eller att föra vidare information om dem till myndigheter.

Låt mig berätta en anekdot ur livet.
Det var en gång en amerikansk studentska på Sverigevisit som insjuknade i en besvärlig förkylning. Hon sökte vård och fick en rejäl genomsköljning av bihålorna. Som amerikan på besök ingick hon inte i välfärdssystemen. Således fick hon en nota på några tusen. Detta upprörde henne. Hon hade hört talas om den svenska solidariteten och vårt fantastiska system av universal health care. Vadå betala?!

Gruppen gömda/papperslösa är före detta asylsökande som har fått avslag samt personer som inte sökt uppehållstillstånd och fått sin sak prövad. De är ålagda att lämna landet men väljer istället att gå under jorden. Man kan förstå beteendet i det enskilda fallet – jag hade säkert gjort samma sak. Men en lagstiftare måste skapa fungerande principer, och då bör man tänka ett varv innan man lutar sig mot just rätten till sjukvård. Detsamma gäller frågan om barn till gömdas rätt till skolgång. Visst kan man även här åberopa FN-deklarationen, men det är inte rätt sätt att angripa frågan.

Dilemmat handlar snarare om ett vanligt politiskt problem: lagstiftarnas ovilja att stå för sin politik. Vad vi har är ett antal regerande och lagstiftande partier som beslutar om regler för asyl- och invandring, men som obekvämas av resultatet av dessa regler. För att lindra samvetet föreslår dessa lagstiftare att välfärd ska omfatta även de gömda. Den inkonsekvensen vill FP toppa med att – genom förbud – se till så att lagstiftarna slipper höra talas om det hela.

Det är tragiskt att det politiska etablissemanget inte förstår innebörden av sin flumpolitik! Man stiftar lagar som man sen struntar i. Vad är då meningen med att stifta lagar? Personer som väljer att bryta de lagar stiftade i riksdagen genom att medvetet gömma sig i landet efter att deras asylansökan blivit avslagen bryter mot svensk lag och ska således anses vara brottslingar. Brottslingar ska man inte belöna med gratis sjukvård, gratis tandvård, fri skolgång för barnen och andra förmåner på bekostnad av skattebetalarna.

Brottslingar ska man söka, infånga, låsa in och är det personer som uppehåller sig illegalt i Sverige och har ett avvisningsbeslut då ska man skicka ut dem ur Sverige. Men detta är tydligen svårt för det politiska etablissemanget för man vill hellre vara politiskt korrekt, inte få tredje statsmakten efter sig eller framstå som främlingsfientliga. Så då väljer man istället att strunta i de lagar man har stiftat. Så då gör man det enkelt för sig, man blundar och låtsas som om inget händer.

Är det så konstigt att vi i ett demokratisk samhälle som Sverige har ett så högt politikerförakt?

Dragan
Dragan Klaric

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Technorati technorati tags: , , , , , ,

Jag har placerat min blogg i Helsingborg på bloggkartan.se



Ursprungsartikel
Källa: Dragan Klaric (medlem)

Inga kommentarer: