Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 30 september 2009

Finland: McDonalds säljer ofrivilliga halal-burgare


Kanahampurilainen_sSnabbmatskedjan McDonald’s säljer hamburgare i Finland vars kycklingkött är slaktat enligt den islamska halal-metoden, men ingenstans informeras om att tillverkningen av köttet följer en religiös lag.

McDonald’s köper över hälften av sitt kycklingkött från den danska producenten Danpol, som följer islams regler i sin slaktprocess. Enligt producenten finns det alltid en muslim på plats som bevakar slaktprocessen och ber en bön innan varje slakt inleds. McDonald’s i Finland planerar inte sin service enligt olika religiösa grupper. Snabbmatskedjan meddelar att kycklingköttet i fråga inhämtats av kvalitetsmässiga orsaker – inte religiösa.

Ordföranden för Fritänkarnas förbund, Jussi K. Niemelä, anser att förfaringssättet kränker personer som har en annan religiös övertygelse eller är ateister. Dessa tvingas, mot sin vilja och utan att veta om det, att äta kyckling som är helgad till Allah, säger Niemelä.

Finlands islamska samfund kontrar med att saken inte skall blåsas upp i onödan. Bönen som bes vid halalslakt är inte riktad till själva köttet och inverkar inte på produkten. Det är fråga om en inledande bön som muslimer vanligen ber när de påbörjar något, såsom arbetet på morgonen, berättar Abdi-Hakim Yasin vid Finlands islamska samfund.

Källa: Yle


Ursprungsartikel
Källa: Merith Wager (importerat inlägg)

Inga kommentarer: