Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 2 februari 2009

Vårdutbildning om gömda illegala flyktingar - Region Skåne sätter 4000 vårdanställda i webbaserad skolbänk. DU betalar..

Ursprungsartikel:
http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2009/01/30/vardutbildning-om-gomda-illegala-flyktingar-region-skane-satter-4000-vardanstallda-i-webbaserad-skolbank-du-betalar/



Nu ska Region Skåne utbilda sina cirka 4 000 läkare, sjuksköterskor, receptionister och ambulanspersonal i hur man ska ta emot och vårda så kallade gömda flyktingar.

En webb-baserad utbildning har utarbetats och presenterades i dag. Medarbetarna kan nu när som helst anmäla sig till utbildningen online på Region Skånes eget intranät, skriver regionledningen i ett pressmeddelande.

"Syftet med utbildningen är att man som medarbetare ska känna sig trygg i hur man bemöter gömda flyktingar som söker akut vård. Då kan man koncentrera sig på vården och slippa rollen som 'dörrvakt'. Det är endast vårdbehovet som avgör, precis som för alla andra patienter", säger Karin Ekelund, hälso- och sjukvårdsstrateg och ansvarig för utbildningen.

Denna är ungefär 20 minuter lång.

Region Skåne antog i april förra året en policy för vård av gömda flyktingar som innebär att dessa ska behandlas som och betala samma patientavgifter, 50 kronor, som asylsökande gör.

Norra Skåne

Fler:
Vill ha regler för papperslösa 2009-01-20
Gömda flyktingar ska få akut tandvård 2008-11-25
S vill ge papperslösa mera vård 2008-09-11
Skånskt beslut om papperslösa får stöd av läkare 2008-05-20
Öppnar för vård av papperslösa 2008-05-14
Ja till vård av flyktingar - fiasko för sd-protest 2008-04-22
Subventionerad akutvård till gömda flyktingar 2008-04-22

Region Skåne, Pressmeddelande i fulltext

Region Skåne webbutbildar 4 000 i tryggt bemötande av gömda flyktingarPressmeddelande från Region Skåne

2009-01-30

I april 2008 antog Region Skåne en policy för vård av gömda flyktingar. Policyn är unik i Sverige, och innebär att gömda flyktingar endast betalar samma patientavgifter som asylsökande (50 kr/besök).

Nu går Region Skåne från ord till handling. Cirka 4 000 medarbetare, exempelvis läkare, sjuksköterskor, receptionspersonal och ambulanspersonal, ska utbildas under våren.

För att det ska vara möjligt har en webbaserad utbildning utvecklats. Utbildningen presenterades för första gången under fredagen, och medarbetarna kan nu när som helst anmäla sig till utbildningen online på Region Skånes intranät.

- Efter regionfullmäktiges beslut om policyn för vård av gömda flyktingar tar vi nu nästa steg och utbildar samtliga berörda medarbetare. De inte ska behöva tveka om hur mottagandet går till. Det ska vara lätt att göra rätt, säger regionrådet Henrik Hammar.

- Syftet med utbildningen är att man som medarbetare ska känna sig trygg i hur man bemöter gömda flyktingar som söker akut vård. Då kan man koncentrera sig på vården och slippa rollen som "dörrvakt". Det är endast vårdbehovet som avgör, precis som för alla andra patienter, poängterar Karin Ekelund, hälso- och sjukvårdsstrateg och ansvarig för utbildningen.

Utbildningen är ca 20 minuter lång och genomförs via datorer på respektive arbetsplats, i grupp eller enskilt. Den är gjord i moduler och kan delas upp och repeteras vid behov. Delkurserna består bland annat av personalens upplevelser, Region Skånes värdegrund och policy samt tillämpningar. Det är första gången tekniken med webbaserad utbildning genomförs för så stora grupper av medarbetare i Region Skåne.

Mer information

Vid frågor, välkommen att kontakta Karin Ekelund, hälso- och sjukvårdsstrateg, karin.i.ekelund@skane.se,
044-309 33 11

Region Skåne, Hälsa & sjukvård - Press

Akut vård till gömda flyktingar

Utbildning om mottagande av gömda flyktingar vid akut vård

//

Elisabeth hos Dragan Klaric skriver:

“Vad kan denna web-designad snabbkurs ha kostat oss skattebetalare?

Det måste ju ha varit nån slags konsult som utarbetat förslaget och sånt brukar ju kosta skjortan.

Personligen anser jag att det borde finnas mycket viktigare saker att lägga pengar på inom sjukvården. Sjukvården sparar och vänder på slantarna, operationsköerna växer. Många som behöver vård får inte detta i tid och ibland dör folk i väntan på vård, men det är väl det som kallas för självsanering. Sverige är stor världsexpert på att ge alla världsmedborgare hjälp i första hand och sina egna medborgare har man glömt bort. “

//

Postad hämtad från Bloggen Dragan Klaric, kompletterad av Bloggen Politiskt Inkorrekt

Tidigare post

Beslut i Region Skåne 2008-11-25 - Legal akut -och tandvård för illegala flyktingar

      



Källa: Politiskt Inkorrekt (Medlem)

Inga kommentarer: