Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 12 februari 2009

Somalier hade dubbla identiteter dömd - krav på utvisning ogillades av rätten

Ursprungsartikel:
http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2009/02/10/somalier-hade-dubbla-identiteter-domd-krav-pa-utvisning-ogillades-av-ratten/



Linköpings tingsrätt har denna vecka avgjort ett intressant fall.

År 2002 kom en somalier till Sverige och beviljades uppehållstillstånd som flykting. För två år sedan ansökte mannen åter om uppehållstillstånd, denna gång under falskt namn. Somaliern lyckades med sin nya falska identitet lura till sig introduktionsbidrag.

Somaliern har även suttit i fängelse samt fått ut kreditkort och körkort under sin falska identitet.

Linköpings tingsrätt dömde

  • Mohamed Jama Issa, född 1960-12-15 och medborgare i Somalia för

bedrägeri
urkundsförfalskning
grovt bidragsbrott
till fängelse i ett år.

Åklagaren Lise-Lotte Teglers yrkande om utvisning ur Sverige ogillades av tingsrätten.

Mohamed Jama Issa skall till Jönköpings kommun utge skadestånd om 76 075 kronor och till GE Money Bank utge skadestånd om 4 998 kronor.

I beslag tagna pappershandlingar m.m., id-kort avseende den falska identiteten Ali Yusuf Mohamed, kreditkort samt körkort förklaras förverkade. Beslagen skall bestå, beslutar tingsrätten.

Offentlig försvarare för Mohamed Jama Issa ersätts av staten med 43 998 kronor.

Åtalspunkt 1

Namnet Ali Yusuf Mohamed är påhittat och Mohamed Jama Issa ansökte om id-kort i det namnet. Han minns inte vilket datum det var men tror att det var i oktober 2007 i Jönköping.

Han har också skrivit under ansökan om introduktionsbidrag. Då förstod han inte att han kunde få bidraget i sitt namn Mohamed Jama Issa. Det var därför han uppgav falskt namn.

Han gick i skolan i Jönköping en tid som man krävde för att han skulle få bidraget. Det är riktigt att han fick ut sammanlagt 71 575 kr i bidrag och att kommunen betalade hyran för hans lägenhet för april 2008 med 4 500 kr.

En handläggare hjälpte honom och lämnade information om olika ersättningar samt med att få id-kort och bankkonto på SE-banken i Jönköping.

Tingsrätten finner att Mohamed Jama Issa använt falsk identitet och id-handling samt att gärningen inneburit ett systematiskt missbruk av rätten till ersättning. Bidragsbrottet skall därför bedömas som grovt. Jönköpings kommun är därmed berättigad till ett skadeståndskrav om 76 075 kronor.

Åtalspunkt 2

Jama Issa har i falskt namn (Ali Yusuf Mohamed) ansökt om kreditkort hos GE Money Bank och därefter nyttjat det.

Någon betalning från Mohamed Jama Issa inte kommit GE Money Bank tillhanda. Jama Issa har därigenom vilselett företrädare för GE Money Bank om sin betalningsförmåga eller betalningsavsikt.

Mohamed Jama Issa har använt kortet vid två tillfällen, dels vid inköp av en mobiltelefonen för 4 199 kronor och dels vid en reparation av den som kostade 799 kr.

Mohamed Jama Issa skall dömas för bedrägeri och urkundsförfalskning samt erlägga ett skadestånd till GE Money Bank om 4 998 kronor enligt tingsrätten.

Åtalspunkt 3

Mohamed Jama Issa frågade polisen om han fick köra med ett somaliskt körkort i Sverige och fick svaret att det gick under en tid av ett år.

Mohamed Jama Issa fick lämnade med förmedling av en person i Jönköping foto och namnuppgifter till en person i Göteborg som framställde ett falskt körkort. Mohamed Jama Issa visste att det rörde sig om förfalskning.

Mohamed Jama Issa skall dömas för urkundsförfalskning enligt tingsrätten.

[Fria Nyheter - det framgår inte av domen om det är ett förfalskat svenskt eller somaliskt körkort som avses, troligen är det ett somaliskt]

Avslöjades efter en väskryckning

Den 29 augusti 2008 utsattes en utbytesstudent för en väskryckning i Johannelund i Linköping. En man hade hoppat ur en bil, ryckt väskan från studentens cykel, och försvunnit från platsen.

Studenten hade sinnesnärvaro att notera bilens registreringsnummer.

Spåren ledde till en 34-årig man ("Ali Yusuf Mohamed") som i oktober 2008 dömdes till sex månaders fängelse för bland annat grov stöld.

Mannen nekade under utredningen och nämnde istället en annan man som en möjlig gärningsman, vilket fick åklagaren att fatta misstankar.

Efter rättegången gjorde jag flera utredningsåtgärder för jag kände att det är något som inte stämmer, säger kammaråklagare Lise-Lotte Tegler.

Den nya utredningen visade att "Ali Yusuf Mohamed" egentligen är Mohamed Jama Issa.

Olika myndigheter måste nu korrigera mannens personuppgifter.

Det är mest en fråga om diarieföring på alla myndigheter plus att Migrationsverket naturligtvis har intresse av vår utredning. Sedan får man ändra i belastningsregistret och folkbokföringsregister också, säger Lise-Lotte Tegler.

Utvisning

Mohamed Jama Issa har motsatt sig utvisning.

Av utredningen i målet framgår att Mohamed Jama Issa den 27 mars 2002 beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Vidare framgår att Mohamed Jama Issa är gift och har tre barn, varav två minderåriga, boende i Sverige.

Av 8 kap. 12 § utlänningslagen framgår att utvisning då får ske endast om det finns synnerliga skäl. Enligt 11 § samma kapitel skall domstolen då den överväger om en utlänning bör utvisas särskilt beakta om utlänningen har barn i Sverige och, om så är fallet, barnets behov av kontakt med utlänningen, hur kontakten varit och hur de skulle påverkas av att utlänningen utvisas.

Vid en sammanvägd bedömning finner tingsrätten att det inte rör sig om så särskilt allvarlig brottslighet att det föreligger synnerliga skäl för utvisning samt att barnens behov av kontakt med Mohamed Jama Issa skulle påverkas på ett sådant sätt att utvisning ej bör ske.

Yrkandet om utvisning skall därför ogillas.

Mohamed Jama Issas CV

Mohamed Jama Issa förekommer inte i belastningsregistret.

Under namnet Ali Yusuf Mohamed har Mohamed Jama Issa dömts den 3 oktober 2008 för grov stöld, rattfylleri och narkotikabrott till fängelse 6 månader och därefter den 6 januari 2009 villkorligt frigetts från verkställighet av påföljden med en återstående strafftid om 2 månader.

Vidare har Mohamed Jama Issa, också under namnet Ali Yusuf Mohamed, dömts den 11 december 2008 för narkotikasmuggling till fängelse 1 år. Mohamed Jama Issa har den 8 januari 2009 påbörjat verkställigheten av den sistnämnda påföljden.

Straffvärdet för de nu aktuella brotten ligger på fängelsenivå och det saknas skäl att välja annan påföljd. Tingsrätten bestämmer fängelsestraffets längd till 1 år. Då brotten begåtts före prövotiden för den villkorligt medgivna friheten skall förverkande ej ske.

Släpps ur häktet, gammalt fängelsestraff väntar

Av strafftidsbeslut daterat den 4 februari 2009 framgår att Mohamed Jama Issa nu verkställer fängelsestraff enligt Hovrättens över Skåne och Blekinge dom den 11 december 2008 och att tidigaste dag för villkorlig frigivning är den 19 juli 2009.

Häktningsbeslutet skall därför hävas.

Han har suttit anhållen och häktad från den 21 oktober 2008 till den 23 oktober 2008 samt den 5 januari 2009 till 6 februari 2009.

Övrigt

Domen kan överklagas till Göta hovrätt senast den 27 februari.

Länkar

Linköpings tingsrätt, mål B 3968-08
Corren 2009-01-10, Fick bidrag under falsk identitet
Corren 2009-01-23, Blåste både kommun och bank
Corren 2009-01-12, Satt i fängelse med falsk identitet
Corren 2008-10-03, Fängelse för bilburen väskryckare (där han kallas "34-åringen")

//

Post hämtad från Fria Nyheter - skribent Syd




Källa: Politiskt Inkorrekt (Medlem)

Inga kommentarer: