Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 9 februari 2009

I Finland får kriminella handlingar konsekvenser också för unga

Ursprungsartikel:
http://meritwager.wordpress.com/2009/02/06/i-finland-far-kriminella-handlingar-konsekvenser-ocksa-for-unga/



Det är stor skillnad på synen på att ta konsekvenserna av sitt handlande i Finland och Sverige. Följande rapporteras i Hufvudstadsbladet den 6 februari:

Det blev en dyr affär för den minderåriga pojke som eldade upp daghemmet Kuperkeikka i Mankans i somras. Han väntas nu betala 40 000 euro (ca 440.000 kronor) till Esbo stad. Dessutom ska pojken och en annan medskyldig betala 6 000 euro (ca 65.000 kronor) till Viherpalvelut Hyvönen.

Kanske att man i Sverige inte skulle ha ca 500 dagis- och skolbränder om året (mer än en om dagen) om det var självklart för alla här, på samma sätt som i Finland, att man får ta konsekvenserna av sitt handlande och betala för det man medvetet förstör! Men det är klart: någon skulle ju kunna känna sig kränkt…

bananerI banamonarkin Sverige fråntas både föräldrar och ungdomar skuld och behöver inte ta ansvar för vad de gjort. I stället lägger man skulden på “politikerna”. Som här, i en artikel i NorrbottensKurien:

Det är hög tid att visa politisk vilja att stoppa skolbränderna. Förödelsen är för stor, säkerhetsriskerna alltför påtagliga och notan är på tok för hög. Året har knappt börjat och redan har det brunnit i skolor för cirka en kvarts miljard kronor.

      



Källa: Merith Wager (gästinlägg)

Inga kommentarer: