Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 9 februari 2009

780 Miljarder...En enorm tragedi

Ursprungsartikel:
http://everykindapeople.blogspot.com/2009/02/780-miljarderen-enorm-tragedi.html



Tänk dig att du står i den djupa änden av en swimmingpool och hinkar vatten över till den grunda sidan i tron att det ska göra den änden djupare.
Vi skulle skaka på huvudet åt sådant beteende, men det är exakt vad amerikanska politiker har iscensatt genom omröstningen i går och det är inte bara vi här i USA som får ösa vatten.

Statsobligationer verkade vara en bra lösning när börsen kollapsade och alla över hela världen letade efter säkerhet.

Under flera år har USA haft stora handelsunderskott med Kina och Japan och de båda länderna har investerat sina överskott främst i U.S:s statsobligationer (treasury bills). I november förra året höll Kina 682 miljarder dollar av U.S.skuld, en kraftig ökning från 459 miljarder dollar ett år tidigare.
Japan hade minskat sitt innehav till 577 miljarder från 590 miljarder ett år tidigare, men de är fortfarande en stor fordringsägare. De två står för nästan 65% av den totala mängden skuldpapper som innehas av utländska ägare.
Under början av kredit-boomen var detta bra för alla. Kinas ekonomi växte snabbt och skapade arbetstillfällen för dess enorma befolkning. Amerikanska arbetstagare kunde höja sin levnadsstandard genom att köpa billiga kinesiska varor och regeringen kunde finansiera sitt underskott.
Det hävdades också att Kina och Japan inte hade något annat val än att köpa amerikanska obligationer om de ville behålla sin export till USA. De skulle skada sina egna intressen om de försökte lösa obligationerna eftersom det skulle minska värdet av det resterande innehavet .

När lågkonjunkturen fördjupas spenderar amerikanska konsumenterna mindre, det gäller såväl billiga kinesiska varor som japanska bilar och elektroniska produkter. Japan, som redan är en mindre marknad för USA sedan november förra året, lider av vad man beskriver som "fritt fall" i den industriella produktionen.

Så var kan man låna mer pengar?

Obama administrationen och kongressen kommer att kalla på Ben Bernanke och kräva att han skapar fler dollar - massor av dem. Det orsakar Inflation!
Och om man finanser federalt underskott i en döende ekonomi genom att trycka mer pengar, skapar det mer pengar än ekonomin kan använda. Resultatet är "stagflation", ett begrepp som myntades för att beskriva 1970-talet.
Det är bara ökad produktion som kan stoppa inflation.

Hela denna enorma skuld kommer att läggas på våra barn och barnbarn i ett skamligt, själviskt, kortsiktigt agerande av en ny president som tvingat fram detta av prestigeskäl.

Ökade offentliga utgifter, orsakade av Hoover och Roosevelt, kunde inte rädda USA: s ekonomi under The Great Depression på 1930-talet. Fler offentliga utgifter löste inte Japans problem med det "förlorade årtiondet" under 1990-talet.
Därför är det ett hoppets triumf över erfarenheten att tro att fler offentliga utgifter kommer att hjälpa USA i dag.
För att förbättra ekonomin, bör beslutsfattare inrikta sig på reformer som tar bort arbetshinder, uppmanar till sparande, investeringar och produktion. Lägre inkomstskatt och en minskning av bolagsskatten är det bästa sätt att använda skattepolitiken för att stärka tillväxten.

George Melloan




Källa: Every Kinda People (gästinlägg)

Inga kommentarer: