Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 31 januari 2009

TBC:n ökar i Sverige

Ursprungsartikel:
http://www.klaric.se/archives/5323


Under 2007 rapporterades totalt 497 nya fall av tuberkulos, tbc, i Sverige, ett i princip helt oförändrat antal jämfört med 2006. Medan andelen tbc-patienter i den svenskfödda befolkningen minskade från 28 % 2006 till 22 % 2007, ökade andelen utrikesfödda. Bland svenskfödda barn och ungdomar i åldersgruppen under 25 år dominerade andra generationens invandrare, det vill säga födda i Sverige av utrikesfödda föräldrar.

Bland i Sverige födda tbc-patienter fördubblades antalet barn och ungdomar i ålder 0–17 år från 10 under 2006 till 21 under 2007. År 2007 var fyra av 21 barn och ungdomar av svenskt ursprung, medan de övriga 16 var födda i Sverige av utländska föräldrar. Bland utrikesfödda tbc-patienter observerades under 2007 fler fall bland kvinnor i åldersgruppen 25–64 år jämfört med 2006. Relaterat till födelseland ökade antalet patienter med ursprung från Afrika.

Andelen utrikesfödda patienter uppgick till 78 %: 39 % från Afrika (24 % från Somalia), 25 % från Asien, 8 % från utomnordiskt europeiskt land (flest från forna Jugoslavien) och 4% från nordiskt land utom Sverige.

Läs också om smittkällor utomlands ska spåras

Nu ska det kartläggas var det är störst risk för svenska turister att drabbas av svår magsjuka. Det ökande resandet på senare år har lett till att fler blivit sjuka på semestern och därför ska nu Smittskyddsinstitutet i samarbete med resebranschen spåra smittkällorna.


——————————————————————————————————————–

Dags att införa BGC-vaccinet igen hos befolkningen? Sverige har även dåligt skydd mot Hepatit B, som också ökar i takt med invandringen. När ska man börja kräva hälsodeklaration på alla som invandrar till Sverige? Inte bara asylsökande utan även andra som invandrar till vårt paradis. Jag har i många år försökt få landstingen att köpa in kvicksilverfritt vaccin när det gäller Hepatit B, men utan resultat. Min handikappade son skulle behöva vaccineras mot Hepatit B eftersom han har nedsatt immunförsvar. Trots att den kvicksilverfria varianten är godkänd i hela EU vill inte Sverige köpa in detta vaccin utan använder den kvicksilverbaserade varianten. Jag blev upplyst om att jag kunde åka till ett annat EU-land om jag ville ha den kvicksilverfria vaccinet. Då får jag även betala omkostnaderna själv. Visst är den svenska sjukvården rättvis?

Elisabeth





Källa: Dragan med vänner (Medlem)

Inga kommentarer: