Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 5 oktober 2008

Rubriksättningen DN medias förfall

Ursprungsartikel:
http://robsten.blogspot.com/2008/08/rubriksttningen-dn-medias-frfall.html


Jag är ganska gammal. Jag kommer ihåg den tiden när media och tidningarna hade någon slags moral och ansträngde sig för någon slags objektivitet. Nu kastar man all moral, alla regler och allt annat överbord för att föra fram ett budskap, allt detta i den goda sakens namn naturligtvis. Själv är man domare för vad som är gott och ont, vem skulle annars vara det?

Ja, jag är den åldern när "det var bättre förr". Jag tycker verkligen att mycket var bättre förr. Bl.a. vår demokrati och det samhälliga debattklimatet var bättre förr. Tar vi DN:s rubrik så står det "Turisterna flyr danskt främlingshat". Själva artikeln är ganska väl skriven och inga direkta felaktigheter kan hittas vid en snabb genomläsning. Man får dock intrycket att turisterna flyr Danmark och att det explicit beror på danskarnas "främlingsfientlighet". Läser man artikeln så kommer det fram att turismen minskat med 2 %. I övriga EU har den tydligen stigit med 23 %. I artikeln kommer det fram att turismen i Europa styrts till billiga östländer i hög grad. Det står inte ett ord om hur turismen i t.ex. Sverige utvecklats under samma period. Är den vanlige svenske läsaren så ouppmärksam att han inte lägger märke till detta? Skulle vara mycket intressant att få veta det. Niels Thomsen, kommunikationskonsult säger så här i artikeln.

Vi har fått profilen som en av de mest restriktiva nationerna när det gäller invandrare. Sverige är som en stor mänsklig bamsefar i jämförelse. Det är en politik som legat på kanten till både det lagliga och etiska. Vi har fått en status av främlingsrädsla och då är det inte lätt att framstå som ett land med mysiga småbyar.

Nu skulle ju idyllen med mysiga småbyar ha krossats ändå med den tidigare invandringspolitiken, och då på ett reellt plan. Att ha fått en profil är ju en sak, den verkliga politiken är en annan. Finland har en minst lika restriktiv politik, flyr inte turisterna från finnarnas "främlingshat"? Att överhuvudtaget skriva "främlingshat" i en rubrik på detta sätt är direkt osmakligt. Förövrigt vore en rubrik där det står "turisterna flyr från Danskt, finskt, isländsk och norskt främlingshat" riktigt, alla dessa länder har en restriktivare politik än Sverige. Det skulle, som alla förstår ha blivit för magstarkt även för DN:s rubriksättare.

Att överhuvudtaget tala om "främlingshat" p.g.a. den asylpolitik ett land för är djupt oärligt och ett retoriskt knep. Varje nation har rätt att bestämma över den asylpolitik den vill föra. Danmark har inte ens nordens restriktivaste asylpolitik utan den står Finland för. En folkmajoritet även i vårt eget land vill med största säkerhet ha en restriktivare asylpolitik. Nu skrämmer man denna förmodade majoritet med att använda ord som "främlingshat", det är väl själva vitsen med hela det sätt tidningarna skriver om detta område. De flesta som vill ha en restriktivare asylpolitik hyser inte alls något hat mot främlingar. De bor och arbetar i problemområden, de känner och umgås med människor från andra kulturer på daglig basis. Men de förstår att Sverige för en vansinnig asylpolitik för de ser det samhälliga moras som denna politik för med sig. De som inte sägs hysa något hat mot främlingar, våra välsituerade journalister och politiker bor långt ifrån verkligheten och de människor det handlar om. De känner några speciellt välsituerade invandrare med läkar eller ingenjörsexamen som de flitigt umgås med, om inte annat så för att bekräfta sina egna teorier och sin egen upphöjda godhet.

Länk DN


Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: