Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 28 september 2008

TV-Tips: Inte som min syster

Ursprungsartikel:
http://imittsverige.blogspot.com/feeds/5090953207050933511/comments/default


"Familjen Kerkatlis äldsta dotter Rim blev bortgift när hon var 13 år. Hennes lillasyster Dalida har bestämt sig för att det inte ska bli hennes öde. Hon vill göra sitt eget val, men det är ett riskfyllt beslut. En dokumentär om tvångsgifte och hedersmord av Leyla Assaf-Tengroth.

Leyla Assaf-Tengroth är filmare och författare och sedan många år bosatt i Sverige. Här beskriver hon bakgrunden till dokumentären "Inte som min syster":

- Familjen Kerkatlis kommer från en traditionell, muslimsk by i Syrien, och bor numera i det mer moderna Libanon. I femton år har jag känt familjens färgstarka personligheter och sett barnen växa upp - tio flickor och två pojkar. De har utvecklats, vissa till revoltörer, andra till att bli mer resignerade. Med tiden har Rims yngre syster Dalida, kommit att dominera alltmer. Det är kring henne dramatiken utspelas i den här dokumentären."

Dokumentären sändes den 22 sep i SVT1, men sänds även i repris:

SVT1 Söndag 28 sep 2008 kl 12.45
Kunskapskanalen Lördag 4 okt 2008 kl 21.00

Den går även att se i sin helhet på SVT Play.
Där finns även en chatt med kvinnan bakom dokumentären.
Första frågan lyder:

Fråga: Hur i hela fridens namn kan flickornas mamma skratta och verka så glad hela tiden, trots att hon vet om att döttrarna nästan slås ihjäl av sina släktingar. Jag ryser av vämjelse. Kicki
Svar: Hej, mamman är generad, hon ler men det betyder inte att hon är lycklig. I Mellanöstern reagerar man annorlunda än här men känslorna är de samma

/MX


Källa: I mitt Sverige (gästinlägg)

Inga kommentarer: