Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 31 juli 2008

Tyska tips

Ursprungsartikel:
http://falkblick.nu/?p=264


Axess sänder många bra program. De allra bästa är som regel de där de intervjuar någon intellektuell utlänning. Man har t o m kostat på sig att hyra in intervjuare som har samma modersmål som den som intervjuas! Ett mycket ambitöst och lyckat drag.

En intervju jag särskilt vill rekommendera är den med den tyske konservative arkitekteten Hans Kolhoff. Kolhoff går i smidiga ordalag till generalangrepp mot den modernistiska synen på arkitekturen: idén om arkitekten som “konstnär” som utgår från “infall” snarare än beprövad erfarenhet, som vill rasera och bygga upp från grunden, vad han kallar tabula rasa-principen, och som sätter ett stort estetiskt värde i kontrastverkan; den nya, chockerande byggnaden kontrasterar mot det gamla och småborgerliga. Allt framförs på ett mycket sofistikerat sätt.

Intervjun kommenteras även i detta blogginlägg om Mikael Söderlunds brutalistiskt moderniska planer för Stockholm.

Ett annat tyskt tips: konservativa Die Welt skriver om polisens fallande status i Tyskland. I synnerhet gäller det vissa invandrartäta områden, där polisen hela tiden riskerar att angripas. Artikeln är intressant inte minst för att den talar klarspråk, till skillnad från svensk borgerlig press. Finns på engelska.




Källa: Falkblick (importerad blogg)

Inga kommentarer: