Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 2 juni 2008

Kan Schweiz bli för demokratiskt?

Ursprungsartikel:
http://falkblick.nu/?p=280


Schweiz har länge varit ett föredöme för de som vill ha mer direktdemokrati i form av folkomröstningar och beslutsfattande stormöten. Men när Schweiziska folkpartiet, SVP, idag vill att medborgarna ska bestämma vilka som ska få medborgarskap trots att de uppfyller formella kraven så har det gått för långt.

Tanken med förslaget är att schweizarna själva, och inte expertkommisioner, ska fatta beslut genom omröstningar om vilka individer som ska få bli medborgare. Detta praktiserades tidigare i flera kommuner. Då hängdes kandidaterna ut i kataloger med information om inkomst och fritidsintressen.

Detta ledde till att kandidater från Afrika och Balkan röstades bort medan personer från närområdena fick medborgarskap.

Jag förstår grundtanken bakom SVP:s förslag. Icke-västlig invandring har inneburit stora samhällsproblem, medan personer från närområdet integrerar sig och snabbt blir en del av det schweiziska majoritetssamhället. Schweiz har betydligt färre invånare än vad Sverige har. Men under åren 1982-2002 hade ändå bara fyra europeiska länder tagit emot fler asylansökningar. Enligt ECRE hade Schweiz 446 702 asylsökande denna tid - något högre än sveriges 438 000 asylsökande. Omkring 50 000 medborgarskap delas numera ut årligen.

Eftersom myndigheter och politiker bevisligen fört en usel invandringspolitik blir därmed lösningen att låta medborgarna säga sitt. Det är förstås någonting bra att beslut som berör invandringens omfattning överlåts åt de som äger landet och ska ta emot dem. Men tillvägagångssättet är helt fel.

Alla ska vara lika inför lagen i en demokrati. Då är det en motsättning att kandidater som uppfyller samtliga formella krav för medborgarskap, ändå kan gå miste om medborgarskap på grund av sin etnicitet.

Lösningen måste istället vara att tuffa till kraven för att få medborgarskap, så att icke önskvärda invandrare helt enkelt inte klarar av att uppfylla de krav som finns för att bli beviljad medborgarskap i Schweiz. Ansökningarna ska sedan prövas av en oberoende domstol.

SVP bör alltså rikta in sig på att genom lagstiftning skärpa villkoren för schweiziskt medborgarskap - inte genom majoritetens godtycke i enskilda fall.

SVD




Källa: Falkblick (importerad blogg)

Inga kommentarer: