Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 19 september 2010

Uppföljning: irakisk familj lurar till sig stora bidragsbelopp

BEDRÄGERIER I augusti skrev PI om en 37-årig iraker bosatt i Uppsala som gripits i Tyskland i färd med att köra en ej återlämnad hyrbil till Irak. Men han påstår sig samtidigt vara svårt handikappad och har med sex olika läkarintyg fått ut 270 000 kronor från FK. Pengar som han nu avkrävs på. Avsikten med biltransporten till Irak var att där sälja bilen och därefter behålla pengarna. Irakiern ingår i en Uppsalabaserad släkt som satt i system att lura bilfirmor. Tre män i släkten misstänks för att under våren ha hyrt nio bilar i Uppsala och Stockholm vid hyrfirmor som Avis och OK. Bilarna är totalt värda runt två miljoner kronor.

När de tre männen greps i maj av tysk polis hittades förfalskade handlingar som påstås visa att männen äger hyrbilarna. Männen har utlämnats till Sverige och kommer att åtalas inom de närmaste dagarna.

En av männen, en 25-årig Uppsalabo, kommer att ställas inför rätta även för andra bilbedrägerier. Enligt ett tidigare åtal besökte han under 2008 olika bilbutiker i Uppsala tillsammans med sin fru och köpt tre bilar på kredit. Bilarna, som tillsammans kostade 130 000 kronor, ska ha förts ut ur landet.

Släktingar till 25-åringen figurerade i en liknande härva under 2009 då fyra Uppsalabor åtalades. I den härvan hade tio bilar värda cirka 1,8 miljoner kronor hyrts eller köpts vid bilfirmor och sedan förts utomlands. Exempelvis hade en i härvan, en 37-årig man, gått in på Upplands Bilforum i Uppsala och hämtat ut en bil värd 189 000 kronor som han förband sig att betala senare. Följande dag dök han upp på Upplands Motor och köpte på kredit en bil värd nära 200 000 kronor.

Den 37-åriga irakiske mannen, som redan har avtjänat ett ettårigt fängelsestraff tillsammans med sin 28-åriga hustru, påstår sig också vara svårt handikappad och har med hjälp av intyg från sex olika läkare redan fått ut 270 000 kronor från Försäkringskassan. Men en övervakningskamera från häktet visade att 37-åringen rörde sig obehindrat och han hade dessutom kört ner stulna bilar till Irak dit han ska ha gjort åtta resor. När detta avslöjades stod Försäkringskassan i begrepp att bevilja mannen personliga assistenter vilket skulle kostat miljonbelopp.

PI ska forska i om männen hunnit bli dömda ännu för bedrägerierna.

Uppföljning

Sverige i ett nötskal. Det irakiska paret misstänkts även av Uppsala kommun för bidragsbedrägerier genom att lura till sig socialbidrag. Kommunen har därför försökt stoppa utbetalningarna men förvaltningsrätten har nu slagit fast att bidragen ska betalas ut.

Kvinnan sökte fortsatt socialbidrag men kommunen sa nej efter att ha fått flera anonyma anmälninar om att hon levde ihop med sina barns far och sammanboende par har ett försörjningsansvar gentemot varandra.

Dessutom hade barnen varit borta från dagis i två månader och socialtjänsten misstänkte att kvinnan under den perioden varit utomlands tillsammans med barnen och deras far. I så fall hade hon inte rätt till socialbidrag eftersom kravet var att hon måste vara aktivt arbetssökande, påpekade socialtjänsten. Kvinnan kunde inte visa läkarintyg på att barnen varit sjuka och hade inte kommit för att hämta ut sitt socialbidrag under en lång period. Passen gick inte att kontrollera för enligt kvinnan hade de stulits, något kommunen inte trodde på.

Förvaltningsrätten anser att det inte är visat att kvinnan lämnat oriktiga uppgifter och hon har därmed rätt till bidrag.

UNT

PrintFriendly Share/BookmarkUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: