Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 21 september 2010

Så stoppar du röstfusket

Valförrättare som vägrar tillhandahålla valsedlar, valsedlar som hamnar i papperskorgen, invandrarungdomar som hotar väljare i vallokalerna, politiker som följer med väljare in i valbåsen. Oegentligheterna och larmen om valfusk har varit ovanligt frekventa inför årets ödesval där ett nytt parti hotar att omkullkasta maktbalansen i riksdagen. Så kan du agera valobservatör.

 1. Besök din vallokal flera gånger under valdagen den 19:e september och kontrollera att alla partiers valsedlar ligger framme, gör de inte det ta en bild med kameran och säg till valarbetarna. Vägrar de lägga fram valsedlar, larma polisen! (114 14 för att polisanmäla, alternativt 112 om det rör sig om grovt valfusk).
  De valsedlar som enligt lag ska ligga framme är valsedlar för:
  - Centerpartiet
  - Folkpartiet
  - Kristdemokraterna
  - Miljöpartiet
  - Moderaterna
  - Socialdemokraterna
  - Sverigedemokraterna
  - Vänsterpartiet
 2. Övervaka rösträkningen den 19:e september klockan 20:00 i din vallokal. Det är din demokratiska rättighet att närvara, försöker någon köra ut dig så bryter han eller hon mot lagen och då kan du larma polisen. Detta är förmodligen viktigast av allt.
 3. Skicka alla bilder och information till samtliga politiska partiers e-postadresser, inte bara till Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna har en särskild e-postadress för valfusk, valfusk@sverigedemokraterna.se.
 4. Glöm inte att ta med dig så att du kan dokumentera valfusket. Bra saker att ha med är:
  - Kamera
  - Penna och papper
  - Mobiltelefon
 5. Tro inte att någon annan kommer att stoppa valfusket, det är din skyldighet att värna demokratin för kommande generationer!

Tack till Fria Tider-läsaren David Bågenholm som hjälpt oss att sammanställa uppmaningen.Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: