Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 7 september 2010

Rasistisk Hollywoodfilm upprör

”This is Machete, with a Cinco de Mayo message… to Arizona.”

Så inleds en tidig trailer för Robert Rodriguez senaste extremt våldsamma exploateringsfilm Machete -- sedan följer en kollage från filmen där vita motståndare till illegal invandring slaktas på löpande band av filmens mexikanska hjältar.

Att Machete är att betrakta som ett inlägg i den amerikanska debatten om illegala invandrare är förmodligen uppenbart för de flesta. Huvudpersonen ”Machete” (Danny Trejo) är en avfälling som tillsammans med en armé av illegaler går till väpnad (och blodig) kamp mot vita amerikanska invandringsmotståndare. Med sig har han dessutom Sartana Rivera (Jessica Alba), ”en vacker immigrationstjänsteman som slits mellan att upprätthålla lagen och göra det som är rätt”.

www.youtube.com/watch?v=hIxcVzwLR1k

Tiotals miljoner mexikaner beräknas uppehålla sig illegalt i USA och trots att opinionsundersökningar visar att en majoritet av amerikanerna vill utvisa alla illegala invandrare så möts försök till att skärpa invandringslagarna av hårt motstånd från etablerad media och den federala regeringen -- vilket inte minst turerna kring Arizonas nya lagstiftning är ett exempel på.

Sedan Obama blev president har antalet privata amerikanska milisgrupper, som bland annat ägnar sig åt att bevaka gränsen mot Mexiko för att förhindra kriminella drogsmugglare från att ta sig in i landet, i princip flerdubblats. I Machete tillhör milismännen filmens ”bad guys” och utmålas som hänsynslösa rasistiska ”rednecks” som roar sig med att krypskjuta på oskyldiga mexikaner och som inte ens drar sig för att mörda gravida kvinnor.

Machetes stereotypa och onyanserade beskrivning av vita invandringsmotståndare har nu mött kritik från flera håll, åtminstone i alternativmedia. John Nolte från Big Hollywood kallar filmen ”tråkig, snårig, rasistisk och antiamerikansk”. Han menar att Machete försöker uppmana mexikanska invandrare till ”revolution” och att filmen inte ”erbjuder någon medelväg, ingen rimlig, icke-rasistisk ståndpunkt mot vidöppna gränser”.

Även den populära, konspiratoriska radiovärden Alex Jones rasar mot Machete, som han menar är en rasistisk propagandafilm helt i linje med sovjetstatens och nazisternas propagandasatsningar på 20- och 30-talet. Han hävdar dessutom att filmen medvetet marknadsförs till en latinamerikansk målgrupp för att uppmuntra till hat mot vita.

I mainstreammedia har Machete emellertid fått ett rätt varmt välkomnande. Sulzbergerägda New York Times skriver exempelvis i sin anmälan att ”de enda som kommer att bli upprörda är förmodligen samma slags människor som en gång hävdade att den lila Tinky Winkyn i ‘Teletubbies’ marknadsförde en bögagenda”.

Om Machete kommer att mötas av ett mer kritiskt förhållningssätt i svensk media får vi se i mitten av oktober när filmen har svensk premiär och visas av Bonnierägda SF.

DANIEL SÖDERBERGUrsprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: