Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 25 september 2010

Newsmill-Leo: Vi censurerar bort SD-inlägg

CENSUR När Newsmill startades upp för några år sedan var det en god idé. Men bakom sajten ligger Bonnier-anställda och redan där visste vi att detta blir samma godtyckliga censurering som Expressen ägnar sig åt varje dag i sina kommentarsfält. Nu skriver man att Newsmill inte ska vara en ”progagandacentral” för SD-anhängare. 

Newsmill är ett aktiebolag och ägs av Bonnier AB, Proventus, PM Nilsson och Leo Lagercrantz. Sajten finansieras av annonser och seminarier och har fyra anställda – Leo Lagercrantz, PM Nilsson, Sakine Madon och Annika Nordgren Christenssen. Vi hyr lokal i Bonnierhuset på Torsgatan.

Den 21 skriver Leo Lagercrantz att på Newsmill ”får ingen kapa kommentarsfälten” och ifrågasätter om SD ska behandlas på samma sätt som de övriga partierna. Därefter maler han på:

Igår kväll tog jag bort tråden med kommentarerna till den här samt möjligheten att milla ordet Sverigedemokraterna. Detta av följande anledningar: Tråden hade legat öppen och alltså inte varit förhandsmodererad under dagen, något som bryter mot vår policy. Det tar aldrig många timmar förrän ett fritt kommentarsfält kapas av Sverigedemokraterna och dess anhängare. Just i dessa dagar diskuteras det livligt om mediernas ansvar för att SD kommit in i riksdagen. Somliga menar att felet är att medierna har gett SD för mycket utrymme under valrörelsen, andra att felet är det omvända: att SD tillåtits bli martyrer genom att medierna censurerat dem. Men kommentarsfälten som handlar om SD och det integrationspolitiska komplextet kommer att var fortsatt hållna i strama redaktionella tyglar av följande skäl:

1. Som ansvarig utgivare finns det ingen anledning att låta kommentarsfälten bli propagandacentraler för SD och andra främlingsfientliga krafter. Dessa raserar den redaktionella miljön som gör Newsmill intressant för många av de användare som finns bland de ca 94 procent som inte röstade på SD.

Dessutom är SD ett problematiskt parti som ibland faller utanför normen för de demokratiska ramarna. Jimmie Åkesson talar ofta på ett sätt som gör det svårt att beskylla honom för att vara rasist, samtidigt som hans hans parti producerar groteska valfilmer och tidningen Expo kan visa att medlemmar i partiet fortfarande har starka kopplingar till rasismen. Som ansvarig utgivare finns det därför starka skäl att inte släppa sajten till de invandrarkritiska. Den SD:are som säger något vi inte redan hört tusen gånger är dock välkommen att skriva på Newsmill.

Med andra ord, godtycklig censur i Sverige anno 2010. Du får tycka vad du vill bara du tycker som oss.

PI kan därför meddela att det finns planer på att starta upp en konkurrent till Newsmill – som inte utövar godtycklig censur på grund av felaktiga åsikter och som ämnar bejaka den fria debatten i demokratins namn. Dock är det inte PI som ligger bakom det projektet. Vi känner bara till det. PI kommer att göra reklam för sajten den dagen man lanserar sig.

PI i sin tur försöker hålla högt i tak men emellanåt går en del över gränsen för vad som är rent civiliserat, något som också raderas. Sedan har vi fått stänga av ett 10-tal som trots tillsägelser valt att missbruka vårt förtroende. Länkar till extrema grupperingar, vilda konspirationer, svordomar, könsord, ord som ”niggerslyna” och personangrepp på läsarna eller på de vi skriver om är exempel vi inte vill se här. Det är inte en seriös debatton.

Merit Wager skrev på Newsmill den 18 sept:

Sverigedemokraternas framgång beror på arroganta politiker och medier

Min gissning är att SD kan få uppemot 8 procent i valet. Hoppas att jag har fel. Men om nu SD från och med måndag är ett riksdagsparti, då är det direkt stötande om de etablerade partierna fortsätter att bjäbba som småbarn om att de under inga omständigheter kommer att ha något med SD att göra. Istället måste de ta ansvar för den verklighet som de ingår i och som de själva bidragit till att skapa.

PrintFriendly Share/BookmarkUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: