Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 22 september 2010

Arbetslös svensk får 2 000 kronor invandrare 8 760

I Almgården, grannområdet till Rosengård, röstar var tredje invånare på Sverigedemokraterna. Anna Handberg, 23, är en av dem.

– Jag lever på 2 000 kronor i månaden i socialbidrag. Jag tycker att Sverige först och främst borde tänka på sina egna medborgare innan vi hjälper andra, säger hon till Aftonbladet.

Men medan svenskar får 2000 kronor plus hyra i socialbidrag, finns det andra folkgrupper som inte har det lika jobbigt. För nyanlända invandrare gäller specialregler.

På Sollentuna kommun kan man se följande nivåer över utbetalningar i ”introduktionsersättning”, som är den ersättning invandrare får villkorslöst i 24 månader. Oavsett om det har några tillgångar vid ankomsten till Sverige eller inte. I Sollentuna till exempel ligger det bidraget på 8 760 kronor i månaden.

Och när det inte finns specialregler, får man ta till positiv särbehandling. Såhär skriver Göteborgsposten i en artikel om stadens somalier:

En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon, baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och ”andra godtagbara behov”.

Om hon i stället har sex barn bidrar samhället med 23 560 kronor plus det behovsprövade biståndet.

Vanlig garantipension duger inte åt invandrare – de får extra
Invandrare får inte garantipension, utan har en specialersättning som heter äldreförsörjningsstöd och är betydligt högre. Det beräknas på en schablonersättning för hyreskostnader med 6 200 kronor (!) per person, plus ett tillägg om 4 786 kronor per person för övriga levnadsomkostnader. Totalt får invandraren alltså 11 000 kronor i månaden i äldreförsörjningsstöd.

Och vad får då svenska pensionärer? Full garantipension är 6 713 kronor per månad för den som är gift och 7 526 kronor per månad för den som är ogift, enligt Pensionsmyndigheten.Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: