Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 27 augusti 2010

Polisen säker skarp ammunition vid busskjutningarna i Malmö

SKJUTNINGAR Den senaste tidens multipla beskjutningar av stadsbussar i Malmö kan nu visa sig vara av ett betydligt allvarligare slag än man tidigare befarat. Tidigare har man antagit att det rört sig om användande av luft- eller kolsyrevapen då man inte kunnat finna några rester av kulorna, som då skulle ha förintats vid anslaget.

Tekniker vid Skånepolisen har nu dock ändrat åsikt i det f allet. Det är Mats Hägg, chef för Skånepolisens tekniker, som gör bedömningen att den eller de som gömmer sig i bu­skage och skjuter på bussar och andra fordon i centrala Malmö använder skarp ammunition. Troligen finkalib­rig – så kallade 22:or.

Jag har sett rätt många skott mot glas från 22:or. Det blir ett ganska stort hål i rutan – kanske någon centimeter.  Och kulan pulvriseras. Den lämnar hela sin kraft i den yttre rutan på en buss till exempel. Den stansar ut ett hål men försvinner, säger Mats Hägg.

Polisen har tidigare nämnt så kallade "soft­airguns", SAG. Det dömer andra vapenexperter som Sydsvenskan talat med ut helt och hållet. En SAG avlossar normalt plastkulor som studsar på glas. Och pipan är helt slät. Laddar man den med något annat – en metallkula – kan det inte byggas upp tillräckligt tryck för att ge kulan kraft att slå igenom glas, knappt ens en bit kartong, på några meters håll.

Ej heller licensfria luftvapen som drivs av kolsyra är troliga, enligt Skånepolisen. Samma sak gäller vanliga luftvapen.

Sydsvenskan

PrintFriendly Share/BookmarkUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: