Rubriken på artikeln i Dagens Nyheter – Dödssjuk tvååring utvisas – är både tendentiös och felaktig. Det är obegripligt att journalister på stora och seriösa tidningar skriver som de gör! Att de fortfarande, efter decennier av asylinvandring, inte har orkat lära sig mer för att kunna rapportera korrekt och trovärdigt!
Självklart är det mycket synd om familjen med den sjuka lilla flickan. Att flickan är svårt sjuk är ett faktum och där rapporterar förstås DN helt korrekt. Men DN är ute och cyklar när de skriver:
Tvååriga Rim är dödssjuk och får livsavgörande sjukvård i Örebro. Ändå har Migrationsverket beslutat att flickan ska utvisas ur Sverige.
Vad då ”ändå har Migrationsverket beslutat att flickan ska utvisas”? Ändå??? Det finns ju inget utrymme i lagen för att inte utvisa familjen, då kan man knappast påstå att Migrationsverket ”ändå” utvisar den!!!
Lägg också märke till att DN skriver:
Mamman har bott i Sverige i snart fyra år och kommer ursprungligen från Libanon. Beslutet från Migrationsverket kom för ett par veckor sedan och går inte att överklaga.
Hon har alltså varit i Sverige redan innan barnet föddes och har med största sannolikhet fått beslut om avvisning för ganska länge sedan, och därmed länge vetat om att hon inte har rätt att stanna i Sverige.
Hur hemskt det än kan tyckas vara – och är – i det enskilda fallet, så är sanningen den, att Sverige inte har sjukdomsinvandring. Om det var så, att människor kunde invandra till Sverige p.g.a. att mediciner och vård är för dyrt i hemlandet, då skulle landet redan ha gått i konkurs.
Utlänningslagen ger inte rätt till uppehållstillstånd på grund av sjukdom, hur svår den än är så länge det existerar vård och mediciner i hemlandet. Det finns ingen paragraf i utlänningslagen som säger, att om medicin och vård är dyrt i hemlandet så får man uppehållstillstånd, bostad, försörjning, vård och mediciner i Sverige. Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, uttrycker det så tydligt det går:
Vi har ingen möjlighet att ge uppehållstillstånd – hur sjuk man än är – så länge som de kan få adekvat vård i hemlandet.
Han framhåller också, att det inte spelar någon roll om man inte har råd med vård i hemlandet. Och tänker man efter lite så inser man naturligtvis att det inte kan vara Sveriges sak att bevilja uppehållstillstånd för sjuka människor som inte har råd med vård i sina hemländer.
Historien som berättas i Dagens Nyheter är absolut inte den enda om ”sjukdomsinvandring” som media tagit upp. Artiklarna är ofta skrivna som om det vore nästan självklart att människor (barn och vuxna) med svåra sjukdomar och som inte har råd med vård i hemlandet, ska få uppehållstillstånd på den grunden i Sverige.
Att politiker (i detta fall i Örebro) kräver att en statlig myndighet ska ändra ett korrekt fattat beslut är helt förkastligt. Om beslutet var felaktigt vore det en annan sak, men det är det inte och Migrationsverket har helt enkelt inte laglig rätt att bevilja uppehållstillstånd i detta och liknande fall.
Men: det är absolut inte förbjudet för alla de engagerade invånarna i Örebro, inte minst lokalpolitikerna – att ta eget ansvar. De kan t.ex. starta en fond och samla in pengar och på så sätt se till att familjen får hjälp med pengar till de viktiga medicinerna. Så gjorde man för den blinda bosniska flickan som för ett antal år sedan inte heller fick uppehållstillstånd trots att hon hade en svår ögonsjukdom, och så har man gjort i många andra liknande fall. Det bästa är att sätta i gång med att ge familjen konstruktiv hjälp i stället för att försöka få en myndighet att begå fel.
Och: politikerna, invånarna i Örebro och alla andra som anser att lagen bör ändras och svåra sjukdomar (och dyr vård i hemlandet) ska ge uppehållstillstånd, måste arbeta aktivt och starkt för en lagändring. Till dess att utlänningslagen ändras och möjlighet att bevilja uppehållstillstånd i Sverige på grund av just sjukdom införs, gäller nuvarande lag vare sig man gillar det eller inte.
Ursprungsartikel
Källa: Merith Wager (importerat inlägg)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar