Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 11 augusti 2010

Jyllands-posten föremål för starka terrorhot

DANMARK Trots att det gått fem år sedan den danske tecknaren Kurt Westergaard ritade den mest kontroversiella av Jyllands-Postens Muhammedkarikatyrer så är terrorhotet mot tidningen nu så starkt att den danska säkerhetspolisen (PET) anmodat Jyllands-posten att uppföra ett elektroniskt övervakat, två och en halv meter högt taggtrådsstaket runt tidningens huvudredaktion.

Detta har också gjorts, plus att området innanför staketet belamrats med stora granitblock som ska stoppa bilar som mot förmodan skulle kunna forcera taggtrådshindret. Bilar som ska köras fram till byggnaden tvingas åka genom en sluss, där porten bakom bilen måste stängas innan porten framåt öppnas. Journalister och andra personer måste passera in genom en specialbyggd entré som bara rymmer en åt gången och där man öppnar dörren med hjälp av en personlig kod.

Trots dom ständiga hoten från extrema muslimer har Westergaard bestämt sig för att återpublicera sina teckningar i en bok. Det är en en självbiografisk bok som han hävdar ska slå ett slag för yttrandefriheten i västvärlden. Att teckningen av Muhammed med en bomb i turbanen nu hamnar på omslaget till boken ”Manden bag stregen” är inte i syfte att provocera, säger Westergaard.

Det sker inte för att starta en ny kris. Men det var den som startade det hela, säger den 75-årige konstnären som i dag lever med livvakter dygnet runt. Teckningarna var en katalysator till en nödvändig diskussion om yttrandefrihet,

DN

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: