Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 7 augusti 2010

Islam for dummies!

Väldigt många har åsikter om islam utan att ens kunna dess fundamenta! Detta leder förstås till att dessa pratar i nattmössan om något dom inte begriper!

Jag tänkte framförallt poängtera vad jag uppfattar som väsentligt med islam, vad du måste kunna för att förstå islam och muslimer rätt! Detta är absoluta basfakta! Kan du inte detta så är du helt ute och cyklar!

Allt jag skriver är direkt ur minnet, ingen som helst kontroll av fakta, får rätta efter hand ifall fel smugit sig in (vilket är så gott som säkert). Tyck till! Muslimer och icke muslimer!

Jag är dödstrött när detta skrivs, men det känns väsentlig att samla detta i ett inlägg.

Jag tar nu inte upp många specifika bestämmelser i koranen och haditherna (som jag gjort i många inlägg) utan fokuserar på andra saker just nu.

Böcker om islam

Det finns flera religionshistoriker som är islamologer. Jan Hjärpe saknar all trovärdighet för mig! Skälet är att jag läste hans bok ”Sharia” och där nämner han inte med en stavelse att Muhammed lät utföra en stening enligt flera hadither! Detta är inget annat än ett försök att lura okunniga läsare!

Däremot kan jag rekommendera följande fina och sakliga islamologer. Dom är båda Dr. i religionshistoria med inriktning islamologi. Christer Hedin och Jan Samuelsson. Dom beskriver islam sakligt och objektivt. Kort och koncist. Läs t ex ”Islam i Sverige” av Jan Samuelsson.

Sen är det alldeles utmärkt att läsa vad muslimerna själva skriver. T ex har jag läst ”Islam-vår tro” utgiven av de stora muslimska samfunden på 80-talet. Mycket avslöjande kapitel om det islamska samhället. Det lämnar inget tvivel om att svenska framträdande muslimer ser en muslismsk diktatur av iranskt snitt som det självklara i ett muslimskt Sverige.

Överhuvudtaget gäller att goda muslimer inte skäms för sina åsikter. Varför skulle dom? Vi har fel, dom har rätt! Bara dumma svenskar fattar inte att vad dom uppfattar som en kränkning av islam är en självklar dygd för en rättrogen muslim!

Muslimer som är politiskt verksamma inom våra stora partier försöker förstås dölja sin agenda, dock utan att spotta på Muhammeds budskap. Man vill ogärna förneka islams verkliga budskap, man vill ogärna vara en neslig Judas!

Dom största förnekarna är dumma svenskar! Inte muslimer!

Koranen

Muhammed var analfabet och fick koranens text uppenbarad för sig under en 12-års period som började när han var c:a 40 år. Han berättade muntligt sina uppenbarelser. Efter ett tag skrevs dessa ner av andra. Han bodde då i Mecka. Han tvivlade först själv på innebörden av uppenbarelserna men blev sen efterhand alltmer övertygad om att det verkligen var guds ord.

Vartenda ord i Koranen anses vara Guds egna ord, vartenda ett! Detta är fundamentalt för att förstå koranens betydelse! Detta är också skälet till att islam aldrig kan reformeras! Vem har rätt att ändra eller radera guds ord? Det är blasfemi!

Nya testamentet har aldrig ansetts vara guds egna ord! Den är väsentligen skriven av Jesu lärjungar. Det är deras ord! Inte guds! Orden i NT får därmed aldrig samma tyngd som orden i Koranen! Man kan ifrågasätta människors ord, men inte guds ord!

Adam var den första  muslimske profeten. Muhammed den sista. Andra muslimska profeter är Abraham, David, Moses, Jesus osv. Det finns hundratals! Detta är skälet till varför judendomen och kristendomen har en särställning bland icke muslimska religioner. Deras profeter var äkta muslimer, men budskapet förvanskades på vägen! Så Jesus predikade islam! Inte kristendom!

Och Jesus dog aldrig på korset! Jesus var inte gudomlig! Lika lite som Muhammed! Båda var av kött och blod! Ingen av dom var gudomlig! Jesus moder Maria är förstås också respekterad vilket glädjer många kristna. Men inte av det skälet dom tror!

För den som vill snabbt vill förstå islams fundanmenta så handlar det INTE om att läsa Koranen! Däremot måste du begripa hur den är strukturerad. Den är uppbyggd att nästan 200 kapitel (sura). Den är inte kronologisk! Följer ingen annan logik heller! De kortaste kapitlena är först och de längsta sist! Ju längre kapitel, desto högre sura-nummer. Numreringen av olika suror är inte enhetlig utan kan variera.

Surorna har olika namn, ofta finns namnet återgivet i surans första mening. Ifall första meningen innehåller ordet ”ko” kan suran kallas ”kon”. Detta fast suran väsentligen handlar om något helt annat.

Hadither

Många icke muslimer inbillar sig att Koranen är allt för muslimen. Så är det inte. Ingen muslim klarar sig utan haditherna! Haditherna är berättelser om Muhammeds liv, återberättat av samtida som kände och umgicks med honom.

Det är 10.000-tals anekdoter från Muhammeds liv, berättat av hans fruar, hans följeslagare etc. Muslimska skriftlärde har värderat dessa berättelser för att komma fram till vilka som är sanna eller osannolika. T ex när flera samtida återger samma berättelse ökar det tilltron till att den är sann. På det viset har skriftlärde granskat och värderat massor med berättelser. De sex trovärdigaste hadith-samlingarna anses allmänt vara kanoniska, dvs ifrågasätts inte av muslimer. Konsensus är stor om deras trovärdighet.

En av de kanoniska (den näst främsta tror jag) kallas ”Sahih Muslim”.  Den har sammanställts av en skriftlärd som hette Muslim (tror jag). Sahih innebär att den har den högsta trovärdigheten. I den låter Muhammed f ö stena en man och en kvinna för äktenskapsbrott.

I koranen uppmanas muslimerna att lyda Muhammed och följa hans exempel (Sunna). För att kunna göra detta måste muslimerna förstås veta vad Muhamed sagt och gjort. Muhammeds exempel är Sunna och återges alltså i haditherna. Varje muslim måste således dels känna till Koranen, dels haditherna! Det är omöjligt att vara en god muslim utan att samtidigt följa Muhammeds exempel!

Vad gjorde då Muhammed? T ex gifte han sig med 6-åriga Aisha och hade samlag med henne när hon var nio. Detta är klart återgivet i en av de kanoniska haditherna. Så ingen muslim ifrågasätter detta! Tvärtom är det exempel som bör följas och följs av miljoner muslimer!

Likaså lät Muhammed halshugga 600-900 judiska krigsfångar! Alla männen som tilfångatogs efter ett slag halshöggs! Kvinnor och barn togs som slavar. Hur avgjorde muslimerna vilka som var män? Den som hade könshår var man och skulle således halshuggas! Observera att det handlade om krigsfångar! Det skedde inte under strid!

Vad gör muslimska terrorister med sina fångar? Just det! Halshugger dom! Dom är goda muslimer och följer Muhameds exempel! Inget extremt med det!

Ibland skonade Muhammed sina fiender, men många gånger lät han avrätta dom. Hur många lät Jesus avrätta? Likaså lät Muhammed sina soldater våldta fiendens kvinnor. Ringer det en klocka? I Oslo var samtliga överfallsvåldtäkter under en treårsperiod begångna av icke Europeiska invandrare.

Muhammed hade f ö många strider med just judar.

Muhammeds liv.

Muhammeds pappa dog innan Muhammed fötts. Hans mamma dog när han vad 6 år. Han togs om hand av sin inflytelserika klan.

 Han gifte sig som 25-åring med en 40-årig rik kvinnlig köpman. Han skaffade inga fler fruar under hennes livstid. Jag tror han sedermera fick 7 fruar (senare fick muslimer bara ha 4 fruar). Muslimska män får gifta sig med icke muslimska kvinnor. Kvinnor får dock inte gifta sig med icke muslimska män! Han hade även konkubiner, bland dom judar och kristna.

Han började predika i sin hemstad Mecka, men tvingades fly till Medina pga makthavarna där kände sig hotade av hans budskap (med all rätt!). I Medina växte islam sig starkt. Han överföll regelmässigt karavaner. Så småningom lyckades han erövra även Mecka. Innan han dog hade hela arabiska halvön erövrats åt islam.

När Muhammed dog ville vissa att hans arvtagare (kalif) borde följa blodsbanden och således vara Ali, hans brorson. Men hans närmaste man tycks ha varit Abu Akbar. Det slutade med att Abu Akbar blev kalif, Muhammeds arvtagare. De som anser att Abu Akbar var rättmätig arvtagare är Sunni-muslimer. De som anser att Ali borde fått makten är Shia-muslimer.

6-åriga Aisha var Abu Akbars dotter.

De fyra första kaliferna hade samtliga känt Muhammed personligen. Så dessa är i en särklass. Alla hadither av något värde är återberättade av folk som träffat Muhammed personligen.

Under de fyra första kaliferna erövrades Nord-Afrika och Spanien, likaså mellanöstern.

Kristna och judar

Månggudadyrkan och ateism är strikt förbjudet inom islam! Så hinduism och Buddhism är förbjudet! Antingen konverterar dom eller dödas!

Kristna och judar (bokens folk) får dock fortsätta att utöva sin religion ifall de betalar en straffskatt. Likaså är de underordnade muslimer! De är andra klassens medborgare. Antingen betalar de straffskatt eller så måste de konvertera till islam! Alternativet är att dödas.

Vad är väsentligast att förstå med islam?

- Koranen är guds ord vartenda ett! Inget kan någonsin ändras!

- Varje muslim bör följa Muhammeds exempel (som återges i haditherna).

- Koranen och haditherna är oumbärliga för varje muslim!

- Muhammed hade samlag med en 9-årig flicka, lät halshugga 600-900 judar!

- Muhammed var krigisk, deltog i nästan 30 slag personligen!

- Koranen och haditherna ger radikala islamister (inklusive Al Qaida) allt moraliskt stöd de behöver för att genomföra sina dåd.

- jämför detta med Jesus, som aldrig utövade eller predikade våld!

Okunniga icke muslimer hävdar oftast att vissa saker inte står i Koranen. Men det hjälper inte ifall det står i en av de kanoniska haditherna!

Politisk ideologi

Islam är, förutom en religion, även en politisk ideologi! Muhammed var i högsta grad en militär befälhavare och en politiker! En enväldig sådan! Han erövrade personligen hela arabiska halvön!

Att följa koranen var det goda, allt annat var ont! Man kan inte rösta om huruvida man skall följa koranen eller inte. Det vore en synd!

SVD
Pakistan går om Irak i terrordåd  Vill ha kvar trupper Erkänt terrordåd Förbud löser
inga problem 
  Dödsdömd iranska: De ljuger om domen
DN
Budgetfilm om Usama bin Ladin blir storsäljare

Filed under: islam

Ursprungsartikel
Källa: Klartexten! (importerat inlägg)

Inga kommentarer: