Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 4 augusti 2010

Iransk journalist talar inför regionfullmäktige i Kristianstad

KRISTIANSTAD. Igår talade den iranska journalisten Parvin Ardalan, som flytt den förtryckande regimen i Iran, inför regionfullmäktige i Kristianstad.

2005 startade Ardalan en uppmärksammad namninsamling i Iran till stöd för kvinnors rättigheter. Målet var att samla in en miljon namnunderskrifter. För detta arbete blev hon förföljd och har tre utdömda påföljder som väntar i hemlandet.

De iranska kvinnorna är sedan 1979, då landet blev en islamisk stat, både politiskt och religiöst förtrycka. De har ingen bestämmanderätt över sig själva, måste gömma sig i slöja och blir straffmyndiga redan vid nio års ålder. För pojkar är det dock 15 år som gäller.

Ytterligare några exempel är: endast männen kan begära skilsmässa; männen får ha fyra permanenta fruar och hur många ”tillfälliga” som helst; kvinnor måste ha sina fäders tillstånd för att få gifta sig och med tillstånd från domstol kan det ske redan före 13 års ålder; barns medborgarskap följer enbart mannen; söner ärver dubbelt så mycket som döttrar; en man som dödar en otrogen hustru straffas inte; kvinnor har inget värde som vittnen i samtliga rättsfall, i de fall de accepteras krävs två samstämmiga kvinnor för att deras vittnesmål ska bli likvärdigt en mans; kvinnor stenas till döds – med lagom stora stenar så döden inte kommer för fort; tortyr och förföljelse av oliktänkande är vardag.

KristianstadsbladetUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: